Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі пройдуть українсько-російські військові навчання з політичним підтекстом


Севастополь – У Криму розпочалася підготовка до українсько-російських військово-морських навчань «Фарватер-миру-2010». Вони пройдуть у Севастополі у червні нинішнього року. Сьогодні ж українські і російські офіцери проводили плануючу конференцію, на якій вияснилося, що навчання насправді пройдуть у кабінетах і на комп’ютерах.

Тема командно-штабного навчання «Фарватер миру-2010» – планування і проведення пошуково-рятувальної операції під час миротворчих дій у кризовому районі. Під час їхнього проведення, як повідомив прес-центр ВМС України, учасники мають відпрацювати дії об’єднаного штабу з планування пошуково-рятувальної операції та управління силами у разі її проведення, налагодити взаємосумісність органів управління, відпрацювати єдині процедури і документи з планування та проведення спільних операцій, дійти єдиних поглядів на проведення спільних дій у морі.

Керуватиме навчанням заступник командувача ВМС України з бойової підготовки контр-адмірал Віктор Носенко. Вони пройдуть на базі Військово-морської академії Збройних Сил України імені адмірала Павла Нахімова у вигляді комп’ютерного тренування.

Більше політики, аніж практичної користі?

Офіційних коментарів з боку обох флотів щодо цих навчань немає, лише в прес-центрі ВМС України повідомили, що цьогорічний «Фарватер миру» проходитиме відповідно до Плану міжнародного співробітництва Міністерства оборони України й Російської Федерації на 2010 рік. Навчання планувалося ще торік, до зміни влади, сказав керівник флотської прес-служби Володимир Бова.

Разом з тим, співрозмовники Радіо Свобода зі штабу Чорноморського флоту Росії були переконані, що такі українсько-російські навчання стали можливими лише після приходу нового Президента України. Там кажуть, що тепер зацікавлені у відновленні російсько-української військово-морської співпраці.

Навчання«Фарватер миру» традиційно проводилися із 1997-го по 2003 рік із періодичністю один раз на два роки і мали миротворчий характер. У них брали участь плавзасоби і морська авіація, підрозділи морської піхоти. За твердженням українських офіцерів, 2005 року ці навчання не відбулися через відмову російської сторони.

Водночас, у штабі українського флоту також кажуть, що нинішні комп’ютерні тренування нічого корисного українським морякам не дадуть, оскільки подібні спільні з натовцями та американцями навчання для ВСМ України проводяться досить часто і на значно вищому рівні. Співрозмовник Радіо Свобода у штабі українського флоту, який забажав бути неназваним, припустив, що українцям набагато цікавішим була б участь у повноцінних і широкомасштабних військово-морських маневрах, хоча б таких як багатонаціональні навчання «Сі бриз», але – за участі росіян, які від них досі дистанціювалися.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG