Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь не планує відмовлятися від високозбагаченого урану – Лукашенко


Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що не одержав запрошення на саміт з ядерної безпеки до Вашингтона через відмову вивозити високозбагачений уран на вимогу США. Як повідомили у прес-службі білоруського Президента, про це Лукашенко заявив напередодні під час своєї робочої поїздки регіонами.

«Мені вже кілька років поспіль говорять: вивозьте цей уран. Хочете – до Америки, ми вам заплатимо, хочете – до Росії. Я кажу: «По-перше, чому ви нам диктуєте, якщо це наш товар, ми його утримуємо під контролем МАГАТЕ. Ми не збираємося робити «брудні» бомби чи комусь продавати. Ми використовуємо цей уран в дослідницьких цілях. Мене зараз приперли до стінки, ніж до горла – віддай. Я говорю, що вже віддали свого часу ядерну зброю, а що ми від цього маємо?», – сказав Лукашенко.

«І потім говорять: раз ти проти того, щоб віддати комусь цей уран – ми тебе не запросимо на саміт. Я кажу: «Спасибі, я й не збирався їхати», – заявив президент Білорусі.

Білоруський лідер наголосив, що не дозволить диктувати умови Білорусі жодній країні. «Нахиляти Білорусь нікому не дозволено. Ми розмовлятимемо тільки солідно, по-партнерськи, як би на нас не тиснула Америка і з іншого боку Росія. А тут тиск йде з двох боків, і ми це відчуваємо. Давайте сідати за стіл переговорів і вирішувати, що робити з цією великою кількістю збагаченого урану», – сказав Лукашенко.

При цьому він також зауважив, що розділяє стурбованість держав у зв’язку з розповсюдженням ядерних матеріалів. «Білорусь у змозі зберегти цей ядерний матеріал, як вона зберігала його всі роки з моменту одержання незалежності. Ми на кордоні кілька разів затримували радіоактивні речовини, допомагаючи всьому світу боротися проти цього, – нам ніхто спасибі не сказав», – сказав глава Білоруської держави.

Ядерний саміт у Вашингтоні відбувся на початку цього тижня за участі майже 50 голів держав. Президент України Віктор Янукович заявив, що Київ готовий позбутися усiх запасiв високозбагаченого урану до проведення наступного самiту з ядерної безпеки, тодi як США нададуть необхiдну технiчну i фiнансову допомогу для пiдтримки цих зусиль.
XS
SM
MD
LG