Доступність посилання

ТОП новини

Римський Колізей готують до реставрації


Рим – Знаменитий символ Вічного міста – римський амфітеатр Колізей – готується до великої реставрації. За кілька найближчих років грандіозна будівля давньоримської епохи має суттєво причепуритися, змінивши темно-сірий фасад на світліший. Як запевняють реставратори, попри ремонтні роботи історичний монумент буде відкритий для туристів.

Стіни Колізею або ж амфітеатру Флавіїв, як його ще називають, зберігають історію майже двох тисячоліть. Щороку руїни античного монумента відвідує близько 5 мільйонів туристів. Та в Римі вважають, що для такого відомого і шанованого пам’ятника це замала кількість. Останнім часом Колізей набув ще й скандальної слави у зв’язку з викриттям екскурсоводів-шахраїв. Полюючи на легковажних туристів гіди-непрофесіонали за космічну ціну, 20-25 євро, влаштовували екскурсії до археологічної зони.

Міська влада та історики всерйоз занепокоєні й архітектурним станом найбільшого амфітеатру Стародавнього Риму. Як повідомили Радіо Свобода у міністерстві культури Італії, капітальні ремонтні роботи в амфітеатрі не проводили вже півстоліття. Генеральна реставрація почнеться наступного року і триватиме рік-півтора, прогнозує помічник міністра культури Франческо Джіро.

23 мільйони на ремонт

«Реставраційні роботи полягають в оновленні системи освітлення і протипожежної безпеки, прибиранні підземних коридорів. Також потрібно замінити повністю огорожу монумента та очистити зовнішній фасад будівлі. У давнину амфітеатр був кольорових відтінків, але покритий білим мармуром. Тож ми прагнемо відновити оригінальний світлий колір амфітеатру, подібно до того, якою є нині інша пам’ятка біля Колізею – Арка Костянтина», – розповів Франческо Джіро.

23 мільйони євро – саме стільки коштів потрібно для капітального оновлення Колізею, оголосив міський голова столиці Джанні Алеманно. Значна частина цих грошей надійде від італійських бізнесменів, серед яких відома особистість Дієго Делла Валле – власник мережі крамниць Tod’s і почесний президент футбольного клубу «Фіорентіна».

Помічник міністра культури Франческо Джіро додав: «Тепер, знаючи конкретну суму, потрібну для ремонту, ми шукаємо різні джерела, щоб назбирати ці гроші. Тут об’єднують свої фінансові зусилля як держава, так і приватні підприємці, бо уряд самотужки такого грандіозного ремонту не потягне».

За повідомленням газети Corriere della Sera, до реставраційного проекту планують залучити і закордонних спонсорів, зокрема тривають переговори і з японцями.

Допоки стоїть Колізей...

Архітектурний комплекс амфітеатру буде розділений на сектори, де роботи триватимуть почергово, тому об’єкт залишатиметься доступним для відвідувачів завжди. Римський амфітеатр, хоч і частково зруйнований, вражає око сучасника своїми розмірами та монументальністю. Овальний Колізей має 188 метрів у довжину, завширшки він – 150 метрів, а висота його – майже 50 метрів. 80 вхідних арок запускали в середину 55 тисяч людей. За підрахунками вчених, на сьогодні від Колізею збереглося лише 30 відсотків від його реальних розмірів.

Тварини, а найбільше люди – раби-гладіатори, полонені, злочинці – боролися і гинули на арені Колізею для втіхи римської публіки. Древні говорили: «Допоки стоїть Колізей, стоятиме Рим, коли не буде Колізею, не буде Риму, а коли не стане Риму, не стане і світу». Тож, хай стоїть Колізей!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG