Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз профінансував три проекти у Львові


Посол Жозе Мануел Пінту Тейшейра у львівській гімназії
Посол Жозе Мануел Пінту Тейшейра у львівській гімназії

Львів – Сьогодні у Львові представники Європейського Союзу в Україні презентували три соціальні проекти співпраці між Україною та ЄС. Львів обраний як пілотне місто з огляду на те, що 2012 року прийматиме європейський футбольний чемпіонат.

Проект у галузі енергозбереження реалізують у львівській гімназії «Сихівська». Понад 100 тисяч євро надав Європейський Союз (і ще 27 тисяч євро зобов’язана надати мерія), щоб утеплити приміщення гімназії ззовні, замінити, зокрема, вікна, усучаснити внутрішні системи тепловикористання.

Цей проект є економічний, бо школа менше використовуватиме енергоносіїв, відтак менше й платитиме за них. А ще усі роботи виконуються на очах у дітей, що відіграє освітню роль.

Європейський Союз реалізує подібний проект, окрім Львова, ще у школах Кам’янець-Подільського та Луцька, а також іще у трьох школах Грузії, Молдови і Вірменії, розповів виконавчий директор асоціації «Енергоефективні міста» Жерар Мане.

«Заощадження енергії – це не просто скорочення викидів у повітря, заощадження коштів міського бюджету і кожної родини. Скорочення енергоспоживання – це засіб боротьби з бідністю, що є важливо для кожного громадянина», – сказав він.

Переважна кількість ДТП спричинена перевищенням швидкості

Наступний проект Європейського Союзу – промоційний, скерований на поліпшення безпеки на дорогах. Експерти вивчили статистику аварій на українських дорогах і з’ясували, що вона найвища в Європі: на мільйон громадян України припадає 113 смертей на дорогах.

Переважна кількість ДТП на Львівщині спричинена перевищенням швидкості. І в рамках проекту вздовж доріг області розвішають інформаційні білборди з попередженням для водіїв не перевищувати швидкість і використовувати ремені безпеки.

А при порушенні правил дорожнього руху працівники ДАІ не лише виписуватимуть штраф, а даруватимуть водіям інформаційні бюлетені.

Така промоційна кампанія, як показують результати дослідження, допомагає на 20 відсотків зменшити кількість смертей та травм на дорогах, тобто за рік можна врятувати 30 людських життів і уникнути 200 травм.

Третій проект, реалізований за гроші Європейського Союзу, – це подароване обладнання для ветеринарної лабораторії для контролю якості продуктів.

Проекти сприятимуть євроінтеграції України

Голова представництва Європейського Союзу в Україні посол Жозе Мануел Пінту Тейшейра наголосив, що його візит у Львів репрезентує невелику частину тих проектів, які ЄС, згідно з договорами про асоціацію, надає країнам Східної Європи.

«Усі ці проекти спрямовані на те, щоб допомогти Україні стати більш відкритою, готовою жити за європейськими стандартами і закласти майбутній фундамент інтеграції України в Європейський Союз», – сказав він.

Однак при цьому важливо, наголосили представники ЄС, щоб українці змінювали свій менталітет, який залишився з радянського минулого.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG