Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович зволікає з візитом до Львова


Львів – Президент Віктор Янукович у понеділок несподівано відклав свій робочий візит до Львова, що був запланований на цей день. Відтак Львівщина надалі перебуває у невизначеності щодо зміни обласної влади. Експерти скасування візиту Президента оцінюють по-різному, як і претендентів на крісло голови Львівської обладміністрації.

Ще в неділю ввечері у програмі робочого візиту Віктора Януковича серед супроводжуючих осіб були імена «екс-голови Львівської ОДА Микола Кмітя і голови обладміністрації Василя Горбаля», народного депутата від Партії регіонів. Хоча до нинішнього вечора не було жодних указів, ані про звільнення, ані про призначення нового представника Президента в області.

Однак сьогодні зранку на офіційному самі глави держави повідомили, що «Президент України ухвалив рішення змінити свій робочий графік і перенести поїздку до Львівської області». З’явилось також неофіційне повідомлення, що віце-прем’єр Володимир Семиноженко представить нового керманича області. Але і візит Семиноженка не відбувся. Втім, лунають обіцянки, що до кінця тижня Львівщина таки має бути з новим керівником.

Візит Президента зірвав запланований протест?

Чимало місцевих політологів та аналітиків стверджують, що Віктор Янукович скасував поїздку до Львова через те, що патріотичні сили області і студентські організації запланували масову акцію протесту «Наступ Москви зупинити», де головними гаслами мали бути «Бандера – наш герой», «Табачника – геть з України», «Україні бути українською». Серед вимог учасників протесту до Президента мали бути – скасувати доручення Дмитра Табачника, Володимира Семиноженка й інших урядовців, які стосуються ліквідації Українського інституту національної пам’яті, відміни держіспитів із української мови для бакалаврів, запровадження «негативних нововведень» щодо зовнішнього незалежного оцінювання.

Тому президентська команда могла відмінити візит Януковича у Львів через запланований протест. Бо, ймовірно, Президентові довелось би відповісти громаді, чому Дмитро Табачник, відставки якого домагаються тисячі громадян, залишається на посаді міністра освіти.

Президент ще визначається з керівником Львівщини?

Іншою версією щодо перенесення візиту називають те, що на сьогодні Президент остаточно не визначився з кандидатурою на крісло голови Львівської ОДА. А озвучивши прізвище Василя Горбаля, ймовірно оцінили реакцію в області. Такої думки, зокрема, дотримується депутат Львівської облради від «Нашої України» Олесь Старовойт. За його словами, Василь Горбаль невдалий вибір для Львівщини. Це не що інше, як політичне призначення, а ситуація в області не поліпшиться. Адже на Львівщину може приїхати людина, яка хоч і народилась у Львові і тут навчалась у школі, але не знає особливостей регіону, якому чужі такі питання як ОУН-УПА, Голодомору, те, що є принциповим для жителів області. Василя Горбаля не називають ані сильним політиком, ані бізнесменом. Бо міська організація Партії регіонів у Києві не стала впливовою, а банк, очолюваний Василем Горбалем, збанкрутував.

У Львові розпочали безстроковий протест

Політолог Юрій Шведа зазначає , що зволікання Президента з призначенням керівника області не є нормальною ситуацією.

«Я гадаю, що це певна стратегія, бажання показати, що в контексті загальнонаціональної політика Львівщина не відіграє суттєвої ролі в планах Президента, що її можна поставити на задній план у вирішенні кадрових питань, управляти нею з Києва в ручному режимі. В іншому випадку, однією з причин скасування візиту таки могла бути запланована акція протесту, хоч і з маргінальними гаслами».

Тим часом, коли б і хто не приїхав призначати першу особу Львівщини, той зіштовхнеться з протестом під стінами обласної адміністрації. Оскільки громадські, студентські організації і патріотичні сили розпочали безстрокову акцію з вимогами звільнити з посад міністра освіти Дмитра Табачника і віце-прем’єра Володимира Семиноженка.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG