Доступність посилання

ТОП новини

Вступна кампанія 2010: нові правила чи нові проблеми


Київ – В Україні розпочалася інформаційна кампанія «За чесний вступ». Громадські організації, які її ініціювали, вважають, що останні зміни правил вступу до вишів можуть потягти за собою негативні наслідки. Крім того, в серйозну проблему може вилитися й непоінформованість цьогорічних вступників про ці нововведення.

Інформаційна кампанія, очолена Громадською мережею «Опора» та Комітетом виборців України, започаткована для повідомлень про зміни умов прийому до вищих навчальних закладів (ВНЗ).

Вона проходитиме в усіх регіонах України і включатиме тісну співпрацю з абітурієнтами, їхніми батьками, вчителями, а також надання правової допомоги та консультацій.

Повернення корупційних схем?

А питань у випускників шкіл може виникнути чимало. Наприклад, цьогоріч середній бал атестату відіграватиме набагато більшу роль ніж торік. Тепер за атестат нараховують майже третину конкурсного балу: за відмінний атестат можна набрати до 200 балів зі 600 можливих.

Цю норму введено наприкінці навчального року. Тож школярі вже не можуть суттєво змінити свої оцінки з предметів, на які не були орієнтовані, і з яких не збиралися здавати зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), говорить Наталя Линник керівник програм Комітету виборців України. «Ми передбачаємо, що можливе повернення корупційних схем в школу, – наголошує вона. – Тому що треба швидко виправляти оцінки за останні два місяці, а це майже неможливо. Доцільніше було б, якщо і вводити такі зміни, то лише з наступного року».

Нерівні умови

У зв’язку з останніми змінами випускники різних років перебувають у нерівних умовах, заявила голова правління Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, і рівний доступ до освіти їм не забезпечений. «Випускники 2008-го та 2009-го мають право не здавати ЗНО, подавати сертифікати старого зразка. Але ж щороку навчальна програма зазнає змін, щороку треба поновлювати знання, для того, щоб відповідно представити себе під час вступної кампанії до ВНЗ», – зауважує Ольга Айвазовська.

Крім цього, є проблема із заочниками. Потенційні заочники, котрі закінчили школу до 2007 року, взагалі можуть не складати тестування. «Але питання полягає в тому, що ніхто не відміняв процедуру переводу першокурсників із заочної форми на стаціонар. Ми підозрюємо, що після того як абітурієнти, не здаючи ЗНО стануть першокурсниками заочної форми навчання, відбудеться масовий перехід на денну форму навчання. У зв’язку з цим можливе таке, що студенти, які вступили на загальних умовах за ЗНО будуть виключені, щоб звільнити місця для заочників», – зазначила голова правління Громадянської мережі «Опора».

Крім того, за словами Ольги Айвазовської, зараз встановлено несправедливу шкалу оцінювання для тих, хто закінчив школу за 12-бальною системою порівняно з випускниками, що навчалися за 5-бальною. За новою системою розрахунків, «відмінники навчання, унікальні діти, які мають «12» у 2010-му прирівнюються до тих, хто мав 10 балів у попередні роки.

Загалом експерти констатують, що саме ЗНО - це поки єдина успішна антикорупційна реформа в українській освіті, а аналоги ЗНО вже багато років вдало функціонують в європейських країнах.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG