Доступність посилання

ТОП новини

Що Росія хоче від України за меншу ціну на газ (огляд преси)


Київ – Нинішній тиждень може стати вирішальним у процесі закінчення українсько-російської холодної газової «війни», пише газета «День». Експерти видання запевнюють, що Росія погодиться на поступки лише в обмін на більш стратегічні преференції. В Москві хочуть виторгувати за газ продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Україні після 2017 року і створення енергетичного консорціуму, що посилить присутність російського «Газпрому» на українському внутрішньому ринку. Однак, як попереджає видання, якщо допустити російського оператора до модернізації української «газової труби», український бюджет може втратити потенційно більший об’єм доходів, аніж отримає у короткотерміновій перспективі. Водночас через недосконалу енергетичну стратегію й, зокрема, через ігнорування альтернативної енергії Україна втрачає можливість заощаджувати до півтора мільярда кубометрів газу. Про це стверджується в статті «Поважайте альтернативу!».

Теперішній Київ значно далі від Варшави, ніж це було за президентів Віктора Ющенка і Леха Качинського, наголошує «Газета по-українськи». Причина – у Віктора Януковича немає персональних стосунків із польською політичною елітою. А саме на цьому будується довіра між країнами. Польща важлива для України і як адвокат у Євросоюзі, і як економічний партнер. Та в політиці нової влади щодо неї зараз більше невизначеності, ніж стратегії. Видання пише, що Київ уже не може грати на суперечностях між Москвою і Заходом, бо змінилася геополітична ситуація в Європі. Україні доведеться шукати себе в європейській системі безпеки – вже без розрахунку на всебічну підтримку Польщі.

Уже до кінця року Кабмін очікує на суттєве поліпшення економічної ситуації, яке, судячи з озвучених планів, буде досягнуто за рахунок посилення тиску на бізнес. Втім, як зауважує тижневик «Ділова столиця», гірше стане далеко не всім: наближеним до влади компаніям, навпаки, жити стане веселіше. Адже саме вони зможуть скористатися істотними податковими пільгами, які нова урядова команда дбайливо обіцяє для них вибити. Заголовок статті – «Уряд запрограмували».

Дослідження показали, що чоловіки виховують своїх дітей лише п’ять хвилин на добу, а 80 відсотків інформації про навколишній світ підлітки отримують із телевізора, де не тільки бойовики та «полуничка», а й нав’язлива реклама алкоголю. То хто ж сьогодні виховує покоління, що підростає, і чого від нього чекати в майбутньому? Роздуми про це в матеріалі «Найвпливовіша – вулиця?», який друкує газета «Голос України».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG