Доступність посилання

ТОП новини

МВС не може контролювати дотримання прав людини – правозахисник


Київ – Президент хоче відновити Управління моніторингу дотримання прав людини при МВС. Доручення про це Віктор Янукович направив міністрові внутрішніх справ Анатолієві Могильову. Керівник МВС ввів до складу колегії міністерства правозахисника Едуарда Багірова, який очолить громадську раду із захисту прав людини при міністерстві. Такі ж ради будуть створені в усіх областях України. Ініціативу Президента прокоментував в інтерв’ю Радіо Свобода координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

– Я б розділив ініціативу Президента на дві частини. Коли він давав доручення відновити Управління моніторингу прав людини у діяльності МВС, то, думаю, Президента не дуже добре проінформували, що чиновники, які працюють при МВС, роблять великий внесок у захист прав людини. Але я так не думаю. Насправді досвід діяльності Управління моніторингу засвідчив, що великої користі від них не було, радше піар. Тому я боюся, що відновлення цього Управління не сприятиме дотриманню прав людини у діяльності міліції. Що ж до громадського контролю, тобто діяльності громадських рад, діяльності певного роду зворотного зв’язку між Управлінням внутрішніх справ, самим Міністерством та локальними організаціями, то Президент має рацію, коли пропонує поліпшити цю діяльність і посилити її.

– Але чи може бути ефективним внутрішній контроль міліції за дотриманням прав людини, чи все-таки це мають робити виключно громадські організації?

– Я глибоко переконаний, що внутрішній, відомчий контроль правоохоронного органу не може бути ефективним. Ми бачимо, що у міліції працює служба внутрішньої безпеки, куди люди можуть скаржитися на правопорушення чи злочини, які чинилися співробітниками міліції. За міліцією наглядає навіть прокуратура, це зовнішній контроль за дотриманням законів. І ці різновиди контролю є абсолютно неефективними. Тому ще один відомчий контроль, наприклад, у вигляді певного управління, де працюють люди, які отримують заробітну плату від МВС та стоять на квартирному обліку, не може бути ефективним.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG