Доступність посилання

ТОП новини

У британської королеви – день народження


Лондон – Британській королеві Єлизаветі ІІ у середу виповнилося 84 роки. На урядових спорудах із цього приводу було вивішено британські державні прапори. Але це не єдиний день народження британського монарха.

Хоча на державних установах вивішено британські прапори, вони є єдиною ознакою того, що в королеви Єлизавети ІІ – день народження. Нема жодних публічних церемоній, і королева, можливо, відзначає цей день у колі близьких.

Справді, нинішній монарх народилася 21 квітня 1926 року. Але британська громадськість відзначатиме її день народження у червні.

«Хто з нас у дитинстві не мріяв про те, щоб мати більш, як один день народження? А британська королева має їх два: один у квітні, а другий – у червні, – зауважує оглядач Марк Ковелл. – Другий – це британська традиція публічно святкувати день народження монарха влітку, коли ймовірність гарної погоди є вищою, ніж у квітні, хоча сьогодні насправді у Лондоні стоїть чудовий сонячний день».

Проте йдеться не лише про нинішню королеву – цій традиції вже понад 200 років. Із 1805 року на «офіційний» день народження британського монарха (найчастіше у другу суботу червня) проводиться пишна церемонія. Її найважливішою частиною є військовий парад, у перебігу якого з’єднання королівської гвардії марширують або їдуть верхи у церемонійних одностроях під звуки військового оркестру від королівського Букінґемського палацу через центральні вулиці Молл та Вайтгол британської столиці. Скрізь вивішуються прапори Сполученого Королівства та відбувається салют із 42 гармат. Це найбільша подія року, пов’язана з королівською родиною, і саме у цей день оприлюднюється список монарших нагород, що є найвищими відзнаками у Великій Британії.

День народження британського монарха у світі

Офіційний день народження британського монарха святкують і в інших країнах світу, причому в Австралії та Новій Зеландії – це державні свята, які відзначаються у відмінні від британських дати. Головним чином, святкування відбуваються у країнах Британської співдружності націй, в яких британський монарх і далі є головою держави. Проте відзначає день народження і Фіджі, що нині є республікою.

Зокрема, Австралія, за винятком Західної Австралії, відзначає день народження королеви у другу неділю червня (тобто на наступний день після британських відзначень). На цей день припадає також відкриття сезону снігу. Через те, що у Західній Австралії у перший понеділок червня відзначається інше свято – День заснування, її губернатор щороку оголошує день, коли святкується День народження королеви. Він залежить від дат шкільних канікул та Королівського шоу в найбільшому місті Західної Австралії Перті. Зазвичай це буває останній понеділок вересня, або перший понеділок жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG