Доступність посилання

ТОП новини

Європейсько-американські банківські обміни: як поєднати боротьбу з тероризмом і засадничі права європейців?


Брюссель – На одній із останніх сесій депутати Європарламенту відкинули угоду між Євросоюзом та США щодо обміну банківською інформацією. Після терористичних атак 2001 року американці мали доступ до фінансових даних всього Євросоюзу, аби стежити за можливим фінансуванням світового тероризму. Але наразі у продовженні цієї угоди євродепутати побачили посягання на права громадян та захист приватних банківських даних. У відповідь Вашингтон почав шукати прямі контакти з окремими країнами ЄС. Але й євроустанови також не покидают надії створити нову угоду, де б війна з тероризмом не шкодила безпеці приватних даних європейців.

Відмова євродепутатів підтримати угоду про доступ секретних служб США до банківських даних європейців викликала невдоволення у Білому домі.

SWIFT, що буквально означає «Співдружність всесвітніх інтербанківських фінансових телекомунікацій», на думку більшості членів Європарламенту, не відповідає європейським нормам захисту персональних даних. До того ж, Єврокомісія та Рада Євросоюзу, підписуючи угоду з американцями, не зважила на позицію парламентарів.

«Руки геть від моїх даних!»

«Донині стан захисту персональних даних не відповідав європейським нормам, – каже євродепутат від Німеччини Александер Алваро. – Це не узгоджується з нашими стандартами з юридичної точки зору. Звичайно, одним із каменів спотикання є й те, що у цьому питанні Рада Євросоюзу не взяла до уваги позиції Європарламенту».

«Руки геть від моїх даних»! – із подібними гаслами частина європарламентарів прийшла на це, без перебільшення, історичне сесійне засідання. Адже блокування європейсько-американської угоди в галузі трансатлантичної безпеки, та ще й у Європейському парламенті, було першим за декілька останніх десятиріч.

Зазначимо, що вагомий вплив на безпекові рішення на рівні об’єднаної Європи Європарламент отримав тільки нещодавно – після набрання чинності Лісабонської угоди.

Водночас, інша частина депутатів цієї установи шкодує, що угода зі SWIFT-ом опинилася у глухому куті. На їхню думку, це зашкодить інтересам європейської безпеки. «Партнерство зі Сполученими Штатами у боротьбі проти тероризму Європі дуже необхідне», – кажуть вони, вказуючи на трагічні терористичні атаки у Лондоні та Мадриді.

Як об’єднати недоторканість приватного життя та турботу про національну й міжнародну безпеку? Це у Страсбурзі в середу знову намагалися з’ясувати представники парламенту, Комісії та Ради Євросоюзу, де наразі головує Іспанія.

Враховуючи недоліки попередньої угоди, на які нарікають євродепутати, представник іспанського головування в ЄС, міністр із європейських справ Дієґо Лопес Ґаррідо наголосив, що у майбутньому надання Америці банківських даних зведуть до мінімуму і водночас гарантуватимуть права та захист приватних даних європейців.

Рахунки перевірятимуть, тільки якщо будуть реальні підозри?

Остаточно відкоригувати європейсько-американську угоду береться Європейська комісія, аби якнайшвидше знову спробувати її ухвалити. Є надія, що вона, якщо пройде через чергове горнило Європарламенту, набере чинності у липні цього року.

Експерти виконавчої установи ЄС також взяли до уваги всі застереження Європарламенту, каже комісар із внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем.

«Ми спробували врахувати всі тривоги Європарламенту, – заявила вона, виступаючи у Страсбурзі. – Дані використовуватимуться тільки для боротьби з тероризмом. Всі запити будуть надаватися із врахуванням юридичних норм. Треті сторони не матимуть доступу до банківської інформації. У цих обмінах буде взаємодія, вони здійснюватимуться тільки тоді, коли для цього будуть підстави. До того ж, у цій справі ми керуватимемося засадами, що не матимуть дискримінаційного характеру».

Тим часом, представники Сполучених Штатів вже неодноразово зазначали, що мова йтиме якраз про дуже обмежені й вибіркові перевірки тих чи інших банківських рахунків. До того ж, вони здійснюватимуться лише тоді, коли виникатиме конкретна та реальна підозра у причетності їхніх власників до тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG