Доступність посилання

ТОП новини

Ми повинні вийти на 6 відсотків дефіциту бюджету – Тігіпко


Київ – Віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко відлітає до Сполучених Штатів Америки на переговори з МВФ. Україна запропонує Міжнародному валютному фондові свій варіант програми співпраці на найближчі два з половиною роки. Про особливості цієї програми Сергій Тігіпко розповів у інтерв’ю Радіо Свобода

– У першу чергу йдеться про збалансування бюджету. Ми повинні вийти на 6 відсотків дефіциту бюджету. І тут ми будемо робити цілу низку заходів, які нам допоможуть збалансувати бюджет. У першу чергу – великі заходи, які дають найбільші великі надходження, це підняття акцизів на тютюнові вироби, на горілчані вироби, на бензин (високооктановий).

Друга частина стосується впорядкування адміністрування ПДВ. Ми повинні закрити зловживання податком на додану вартість. Ми робимо відповідні кроки.

– Які саме?

– Є зміни до законодавства. Це так званий електронний обіг накладних і зменшення в паперовому обсязі терміну надання накладних до трьох місяців. Це зменшить випадки шахрайства, це дає можливість більшого контролю з боку держави.

Другий блок цієї програми стосуватиметься банківського сектору. Йде мова про більшу незалежність НБУ, про відповідну капіталізацію банківської системи, захист прав кредитора. І ціла низка кроків, запропонована нами у плані дерегуляції економіки, яка теж буде надавати додаткові надходження до бюджету і покращить перспективи економічного зростання України.

Можна сказати, такі, може, невеликі ключові блоки.

– Ви якраз проводили нараду з питань дерегуляції економіки. Це нарада з бізнесом?

– Всі рішення, які ми практично будемо пропонувати і зараз обговорюємо вже, всі проходять за участі роботодавців, асоціацій підприємців, реальних виробників. Тобто, якщо ми говоримо про тарифи, то ми збираємо всіх основних виробників тютюну, всіх основних виробників горілчаної продукції і виноробства. Тобто, йдуть консультації з реальним сектором.

– Припустимо, що МВФ погодився надати ці 12 мільярдів доларів і навіть надав, і гроші, будемо вважати, витратимо, бо плануємо ж покривати дефіцит бюджету. А за рахунок чого будемо віддавати?

– За рахунок цих заходів, які ми передбачили. Ми збалансуємо бюджет, покращимо умови роботи банківської системи. Ми повинні отримати економічне зростання. Якщо отримаємо економічне зростання, то отримаємо додаткові надходження до бюджету.

Додаткові надходження до бюджету частково підуть на покращення соціальних умов, збільшення капітальних вкладів, а частково підуть на повернення кредитів.

– Стосовно банківської сфери. Ви сказали, що в банківській сфері будуть зміни. Які конкретно?

– Йдеться про зміни у Наглядовій раді НБУ, про консолідований нагляд не тільки за банками, а й за фінансовими групами, куди входять банки, йде розмова про захист прав кредитора. Оце основне.

– Коли йдеться про склад Наглядової ради НБУ, то йдеться про якісь персоналії? Чи про що саме?


– Йде розмова про обмеження впливу з боку політиків на роботу НБУ, щоби у складі були ті люди, які не займаються політикою.

– Віктор Янукович у Харкові сказав, що наступного тижня бюджет буде підписано. Верховна Рада ще його не розглядала. Але, я так розумію, що Ви знаєте, яким він буде. Які його основні показники, котрі, що називається, не підлягають обговоренню?

– Буде запропонований бюджет із 6% дефіциту бюджету. Ми заклали консервативний обсяг економічного зростання, 3,7%. Ми заклали, що зросте економіка у цьому році. Сьогодні вже по першому кварталу маємо 5. Ми заклали курс 8 в середньому по року (співвідношення гривні до долара – ред.).

Оце основні такі показники, які закладалися при розрахунку бюджету.

– А як вам вдасться переконати МВФ стосовно підвищення соціальних стандартів і не збільшення пенсійного віку?


– Ми підвищили соціальні стандарти найбіднішим українцям. Із 24 категорій ми підняли зарплату тільки найнижчим 7 категоріям. Це абсолютно потрібно було робити, тому що у нас за попередній рік реальне зубожіння населення, реальна бідність зросла на 9,8%. Це перше.

Друге. Дуже раптово йти на зменшення дефіциту бюджету, скажімо, до 3%, для нашої української економіки буде проблемним. Це теоретично невірний підхід. Ми повинні поступово зменшувати дефіцит бюджету, при різких скороченнях ми отримаємо проблему іншу – ми за рахунок зменшення державного споживання зруйнуємо свою економіку, ми затримаємо її розвиток.

Усі країни, у яких був високий дефіцит бюджету, візьміть ту ж таки Грецію, Португалію, інші – всі роблять поступово це. Тому що, ніхто не хоче зруйнувати отой слабкий економічний ріст, який сьогодні потихеньку намітився.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG