Доступність посилання

ТОП новини

США виходять з рецесії


Нью-Йорк – Cполучені Штати, на думку економістів, почали виходити з рецесії, яка загальмувала розвиток цієї країни довше, ніж на 2 роки. Чільною ознакою одужання американської промисловості вважають відродження автомобільного велетня General Motors.

Саме цю компанію ставлять на перше місце як показник закінчення економічного спаду, насамперед, можливо, тому, що це взагалі найбільше підприємство країни. До того ж, з виробництвом автомобілів пов’язано багато галузей промисловості – металургійна, скляна, пластмасова, електронна, комп’ютерна, текстильна тощо.

Недарма ж прислів’я каже – варто General Motors чхнути, як у всієї Америки нежить. І коли почалася економічна криза, то її першою ознакою був занепад автомобільних заводів, звільнення сотень тисяч робітників і банкрутство General Motors. Отож тепер одужання компанії вважають приводом для оптимізму.

Компанія General Motors повернула понад 8 мільярдів доларів позики, отриманої від урядів США й Канади. У Вашингтоні міністр фінансів Тімоті Ґайтнер заявив: «Цей прогрес (General Motors) є позитивною ознакою... Не лише платник податків отримав свої гроші назад, а й також врятовано неміряну кількість робочих місць, і успішно стабілізовано життєво важливу для нашої країни промисловість».

У голови ради директорів General Motors Еда Вайтекера є підстави радіти: «Ми виплатили цілком, включаючи проценти, позику, отриману торік у липні. Це майже на 5 років раніше, ніж передбачалося умовами. Ми рухаємося вперед швидкими темпами. Ми зуміли повернути гроші платникам податків раніше умовленого терміну тому, що ми конструюємо, будуємо й продаємо найкращі за всю історію авта й вантажівки».

Споживач голосує «за»

Оскільки американська економіка тісно пов’язана з автопромисловістю, соціологи й економісти уважно стежать за настроєм споживача і відзначають позитивні зміни.

Як показує останнє за часом опитування громадської думки, проведене інформаційною агенцією Аssociated Press, американці, які донедавна надавали перевагу південнокорейським та японським автам, нині повертаються до машин вітчизняного виробництва.

Майже 40 відсотків опитуваних вважають американські авта якісно ліпшими від азійських, тоді як третина респондентів оцінюють азійські машини вище американських.

Перевага американських авт у цьому опитуванні невелика – лише 5 відсотків, але економісти вважають це ознакою значного піднесення репутації вітчизняних автовиробників в очах споживача. Для порівняння: аналогічне опитування, проведене 4 роки тому, показало, що майже половина опитуваних вважала азійські авта кращими від американських і менше третини респондентів надавали перевагу вітчизняній продукції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG