Доступність посилання

ТОП новини

Україна вже у сфері глобальних інтересів Росії (світова преса)


Прага – Світові оглядачі однозначно розцінили харківські угоди Януковича-Медведєва, як здачу національних інтересів України на догоду Росії. Аналітики звертають увагу на те, що у зв’язку з новим договором щодо продовження перебування російського флоту в українському Севастополі – це вже друге порушення Конституції України новим українським Президентом... Адже, як наголошують світові газети, на продовження договору України з Росією щодо флоту було накладене суворе табу в Києві, та й сьогодні такий крок вимагає змін до Конституції України... Цим кроком, як вважають оглядачі, Янукович «кардинально змінив зовнішньополітичний курс України».

Австрійська «Ді Прессе» називає, устами свого постійного аналітика Едуарда Штайнера, початок нової ери у стосунках між Росію та Україною дуже сумнівною оборудкою із продовженням базування російського флоту в Севастополі до 2042 року... Автор і експерти наголошують, що договір підписаний Януковчем і Медведєвим у Харкові стосується дуже гострої суспільної проблеми України, на яку упродовж останніх років було накладене табу в Києві і це вимагає сьогодні внесення змін до Конституції. Газета наводить оцінку експерта, котрий вважає, що цим договором про російський флот у Севастополі «Україна дала закувати себе к кайдани з причини «плачевного стану економіки». У статті також зауважено, що «у середу Янукович продемонстрував бажання його політичної сили принести в жертву політичні інтереси України заради економічних вигод своїх спонсорів».

Впливова «Волл Стріт Джорнал» вважає, що «подання Україною згоди на продовження оренди бази російського Чорноморського флоту в обмін на різке зниження ціни на газ дозволяє Москві знову посилити свій вплив на колишнього радянського сусіда». Ця угода, на думку газети, стала черговим свідченням того, що Росія має чіткий намір використати свій величезний потенціал енергоресурсів для відновлення панування, що було втрачене з розвалом Радянського Союзу в 1991 році. «Волл Стріт Джорнал» також наголосила, що «підписана угода стала явною ознакою того, що новий Президент Віктор Янукович повів свою державу на зближення з Москвою». Газета також інформує, що українська опозиція називає харківську угоду Януковича «розпродажем українського суверенітету». Видання також цитує щодо угоди між Україною і Росією, відомого західного експерта Метью Зеґерса: «Кремль зробив те, що хотів – показав, що у цій частині земної кулі він головний переговорник і геополітичний господар».

Польська «Ґазета Виборча» публікує з приводу харківський домовленостей Януковича-Медведєва інтерв’ю з кремлівським аналітиком Федором Лук’яновим, котрий вважає, що 40 мільярдів доларів на 10 наступних років, у яких обчислюється цінова поступка Росії за газ для України, є свого роду«платою за престиж, на який Кремль ніколи грошей не жалів». Лук’янов також вважає, що російський бізнес, який швидко посилить свій вплив в Україні, не збирається там втрачати, а навпаки... Цей російський експерт також вважає, що антиросійські настрої в Україні не є такими сильними, і їх підсилювали та організовували політики, які за п’ять минулих років довели Україну до господарської безодні. І це, на думку Лук’янова, призвело до того, що народ від таких політиків просто масово відійшов. «Янукович дозволив нашому Чорноморському флотові залишитися в Севастополі не тому, що так любить Москву, а тому, що немає іншого виходу», – сказав Федір Лук’янов «Ґазеті Виборчій».

Цей кремлівський аналітик також вважає, що заперечення і критика з Європи на ці угоди Януковича і Медведєва безумовно будуть, але, як зауважив він, «позиції європейській не надаю великого значення. Вони уступають завжди там, де зустрічають силу... А Україна була для них, що голосиста баба на возі... Може й приваблива, але що з нею робити, не відомо... Росії віддавати жаль, годувати і обходити її нікому не хочеться. Тепер Україна знайшла собі нового спонсора, із возу європейців зіскочила і європейським коням легше. Інакше до цього відноситься Америка. Для Вашингтона угода Києва і Москви є своєрідним ударом і викликом», – наголосив Федір Лук’янов у інтерв’ю польському виданню.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG