Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія зупиняє процес замирення з Туреччиною


Президент Вірменії Серж Сарґсян повідомив, що його країна зупиняє ратифікацію угоди, покликаної поліпшити відносини з Туреччиною.

У Вірменії болісно сприйняли те, що Серж Сарґсян назвав «турецькою практикою ігнорування» дня пам’яті вірмен, загиблих внаслідок різанини в Османській імперії під час Першої світової війни. Вірмени вшановують жертв того насильства щороку 24 квітня.

Коментуючи рішення Вірменії, президент Сарґсян сказав: «Ми вирішили зупинити ратифікацію угоди. Підпис Вірменії під протоколом залишиться, оскільки ми хочемо миру. Ми розглянемо це питання, коли переконаємося, що в Туреччині є належна атмосфера, і керівники цієї країни готові повторно брати участь у процесі нормалізації».

Торік у жовтні Вірменія і Туреччина домовилися встановити дипломатичні відносини.

Каменем спотикання у питанні нормалізації стала проблема різанини вірменів в Османській імперії під час Першої світової війни: Туреччина відмовляється визнати це актом геноциду.

Також Туреччина схильна до підтримки Азербайджану у його конфлікті з Вірменією щодо долі Нагірного Карабаху.

Водночас прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що його країна залишається відданою ідеї замирення з Вірменією.

Сполучені Штати закликали обидві сторони до продовження діалогу.
XS
SM
MD
LG