Доступність посилання

ТОП новини

CША: реформа правил фінансових операцій


Президент Барак Обама закликає врегулювати операції на фондовій біржі. Нью-Йорк, 23 квітня 2010 року
Президент Барак Обама закликає врегулювати операції на фондовій біржі. Нью-Йорк, 23 квітня 2010 року

Нью-Йорк – Президент США Барак Обама закликав лідерів фінансових інститутів Америки підтримати пропоновану ним фінансову реформу. Згідно плану Білого дому, треба, зокрема, врегулювати операції на фондовій біржі Нью-Йорка, щоб запобігти майбутній кризі.

Ця реформа передбачає впровадження жорсткіших правил біржових та банківських операцій, бо, як вважають економісти, саме відсутність належного контролю призвела до краху низки брокерських фірм та банків, що зрештою спричинило рецесію.

Президент Барак Обама прибув до Нью-Йорка, де у залі неподалік фондової біржі на Волл-Стріт зібралися лідери фінансового бізнесу країни.

«Значною причиною рецесії з її фінансовою кризою, подібної до якої не було принаймні від 30-х років (минулого століття) був брак відповідальності, від Волл-Стріт аж до Вашингтона. Це призвело до падіння найбільших у світі фінансових фірм і ледве не втягнуло нашу економіку у другу Велику депресію... Надзвичайно важливо, щоб ми засвоїли уроки цієї кризи, аби не бути приреченими до повторення», – заявив Президент США.

Барак Обама виступав у той час, коли Сенат, верхня палата Конгресу США, приступає до обговорення свого варіанту фінансової реформи. Палата Представників уже ухвалила свою версію регулюючих правил. Обама не сказав – який варіант законопроекту його влаштовує, але підкреслив, що «обидва законопроекти передбачають значне поліпшення існуючих нині умов».

Неоднозначна реакція фінансистів

Фінансові лідери Америки заклик президента до жорсткішого нагляду над їхніми ж власними операціями сприйняли з увагою. Промову, що тривала менш ніж півгодини, часто переривали ввічливими оплесками, але без значного ентузіазму.

Обама, відчуваючи настрій аудиторії, сказав: «Ми не завжди з вами погоджуємось і не завжди погоджуватимемося у майбутньому, але це не означає, що ми маємо вибирати між двома крайнощами..., між ринком, не стримуваним бодай скромним захистом від кризи, і ринком, обтяжуваним правилами, які придушують підприємливість та нововведення», і додав: «У кінцевому рахунку наша система працює і наш ринок справді вільний за умов запобігання зловживанням і ексцесам, так, щоб було вигідніше грати за правилами, ніж використовувати прогалини у системі. Тож реформи, запропоновані нами, мають досягти цього... Ми зробимо так, щоб економіка працювала на користь споживачеві, на користь інвесторові, фінансовим інститутам, словом – для всіх нас. Ось чому ми домагаємось, щоб Конгрес це затвердив. Головне те, що між суспільством і Волл-Стрітом нема кордону. Ми злетимо або впадемо разом, ми належимо до одного народу».

Промову президента Барака Обами Обами у прямому ефірі транслювали всі найбільші теле- й радіостанції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG