Доступність посилання

ТОП новини

Українці купуватимуть ще менше книжок, якщо ініціатива уряду буде реалізована – президент Форуму видавців


Київ – Кабінет Міністрів планує збільшити податок на книговидавництво в Україні. Проти цього виступили відомі українські письменники. У п’ятницю вони проведуть акцію під гаслом: «Ударимо автопробігом по безкнижжю та нехлюйству!». Вулицями Києва проїдуть автомобілі з українськими прапорами. До протесту долучились письменники Андрій Курков, Василь Шкляр, Ірен Роздобудько та Брати Капранови. Про проблеми українського книговидавництва Радіо Свобода запитало президента Форуму книговидавців України Олександру Коваль.

– Які наслідки можуть бути від рішення уряду підвищити податок на книговидавництво?

– Наслідок очевидний: люди будуть купувати ще менше книжок, ніж купували досі. Але я хочу сказати і про те, що сама українська громада повинна була протестувати проти постійного закриття книгарень, зниження надходжень книг до бібліотек, непоповнення фондів. Але всі 20 років Незалежності людей відучували читати, і відвертали їх від нормального для європейця рівня освіти та культури, який дає книжка.

– Як показує досвід київської книгарні «Сяйво», навіть книгарні з традицією можуть стати об’єктом атаки. Чи існує реальний економічний механізм, який би унеможливлював зменшення мережі книгарень?

– Я не знаю, чи можна зараз говорити про економічні механізми, але, безперечно, потрібно говорити про дотримання законних норм і нормативів. Але ми бачимо, що закон попирається на найвищому рівні, і навіть Конституція. Я не уявляю, як у цій ситуації мають виживати книгарні. Це дуже взаємопов’язано.
– А що можна зробити, щоб цього уникнути?

– У нашій країні потрібно міняти все від верху, до низу. Насамперед, потрібно, щоб дотримувалися норм законів. Але також потрібно, щоб підвищувався рівень освіченості українців та рівень їхньої відповідальності за своє життя. Коли вони почнуть вимагати від влади, щоб були забезпечені базові норми, які діють в усіх країнах. Зокрема, певна кількість книгарень та книг на 100 тисяч населення. Тоді, думаю, все внормується.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG