Доступність посилання

ТОП новини

Греція очікує на перші рятівні позики менш як за місяць


Греція очікує, що отримає перший транш позики з пакету Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду загальним обсягом у 45 мільярдів євро ще до 19 травня.

З цією заявою виступив сьогодні міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну лише через кілька годин після того, як прем’єр-міністр Йоргос Папандреу офіційно звернувся з проханням активувати механізм надання позик із цього пакету, що був створений для порятунку Греції з боргової і бюджетної кризи.

Як сказав Папандреу, надання такої позики є для Греції «національною необхідністю», а ЄС, надавши її, дасть сигнал, що здатен захищати спільні інтереси і спільну валюту.

У Вашингтоні директор МВФ Домінік Строс-Кан заявив, що Фонд «діятиме швидко» в відповідь на запит Греції.

Афіни звернулися зі своїм проханням наступного ж дня по тому, як учора статистичний орган ЄС оприлюднив дані про більший, ніж прогнозували, бюджетний дефіцит Греції за 2009 рік, після чого рейтинги грецького боргу впали. Таким чином, ціна комерційних запозичень для Греції, можливість яких розглядали раніше, стала надто високою.

Грецька криза вже підірвала спільну валюту 16 країн ЄС, євро, і викликала побоювання, що зі схожими проблемами можуть зіштовхнутися й інші слабші економіки зони євро.
XS
SM
MD
LG