Доступність посилання

ТОП новини

Інтелігенція закликає не дати ратифікувати угоду про російський флот


Низка представників української інтелігенції вважає, що підпис Президента Віктора Януковича, поставлений під угодою про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Росії на території України, яку вона називає антинаціональною, «яскраво демонструє номенклатурно-феодальний стиль мислення правлячої команди».

«Одним корпоративним рішенням керівник держави обертає мільйони своїх співгромадян на фактично довічних заручників заможнішого сусіда – поза всяким суспільним діалогом, незалежними експертами, правозахисниками й громадською думкою. Замість рішучості реформаторських дій, замість модернізації економіки проводиться не складний продаж національного суверенітету. Подібна «стратегія» управління державою власне називається просто – узурпацією влади», – мовиться у зверненні.

«Перспектива, накреслена цією угодою, цілком недвозначна: це – посилення політичного та ідеологічного впливу російського типу державності в усіх сферах українського життя. Європейський вибір перетворюється на євразійський. А це, в свою чергу, означає небезпеку згортання всіх демократичних надбань та інституцій держави Україна, фактичну втрату власної державності та поглиблення розколу в українському суспільстві. Якщо сьогоднішня влада не схаменеться, Україну може очікувати доля, подібна до розділених Молдови та Грузії», – вважають автори звернення.

«Нам усім кинуто виклик як народові – в такій ситуації різниця електоральних уподобань стає другорядною. Сьогодні, як ніколи, час відчути себе єдиним конституційно повноправним джерелом влади в країні і згуртуватися на засадах національної солідарності проти спроби відібрати в нас наше майбутнє. Тільки наша єдність – єдність громадян, громадянського суспільства – здатна вберегти нашу прекрасну й трагічну Батьківщину від перетворення її на плацдарм для бізнес-розборок олігархічних режимів – чужих і власних… Час міжусобиць закінчився. Настає час дій, адекватних мірі історичного виклику, по-біблійному висловлюючись – час збирати каміння. Незалежність України не є предметом купівлі-продажу. Саме тут пролягає червона лінія, якої ніхто не має права перейти. Кожен громадянин України має це усвідомлювати. Кожен громадянин має діяти на своєму місці й у спосіб, який не дасть ганебній угоді здійснитися», – наголошує звернення.

Його підписали вже майже 40 представників української інтелігенції. Збір підписів триває.
XS
SM
MD
LG