Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську вшанували пам’ять оперної співачки Маланюк


Гала-концерт, присвячений оперній співачці світової слави Ірині Маланюк, став своєрідним нагадуванням івано-франківцям про землячку.

Саме у Станіславі пройшло її дитинство, і саме тут композитор і диригент Ярослав Барнич похвалив маленьку виконавицю ролі Лисички в дитячій опері Миколи Лисенка «Коза-Дереза» та передбачив, що з неї буде колись велика співачка.

Ірина Маланюк виступала на найбільших європейських театральних сценах Мілана, Рима, Неаполя, Флоренції, Парижа, Лондона, Брюсселя, Берліна, Мадрида, Амстердама, Відня.

Та майже піввіку на Україні її ім’я було невідомим. Лише в часи незалежності змогла приїхати на батьківщину.

Під час гала-концерту, який івано-франківці провели у співпраці з музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької та Львівським національним академічним театром опери та балету, згадували про основні віхи життя співачки та виконували фрагменти опер з її репертуару і українські народні пісні.

За словами краєзнавця Михайла Головатого, на будинку, де жила родина Маланюків, варто встановити меморіальну дошку – і відомій співачці Ірині Маланюк, і її батькові – відомому у Станіславі доктору і громадському діячеві Осипу Маланюку.

А що два роки в Івано-Франківську проходить всеукраїнський конкурс молодих вокалістів імені Ірини Маланюк.

Співачка померла в минулому році в невеликому австрійському містечку Цірль у 91-річному віці.
XS
SM
MD
LG