Доступність посилання

ТОП новини

Литвин закликає комітети пришвидшити розгляд угоди про ЧФ Росії


Голова Верховної Ради України Володимир Литвин просить профільні комітети парламенту якнайшвидше розглянути законопроект про ратифікацію українсько-російської угоди щодо продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Про це спікер заявив під час засідання погоджувальної ради керівників фракції в понеділок у Києві.

«Я просив би комітети, насамперед комітет закордонних справ, комітет з питань безпеки, комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, розглянути цей документ і дати свої висновки», – сказав Литвин. За його словами, документ також вивчає науково-експертне управління Верховної Ради. Спікер нагадав, що проект постанови про ратифікацію угоди надійшов до парламенту увечері в п’ятницю.

Тим часом, опозиція виступає категорично проти розгляду в парламенті питання про ратифікацію угоди про продовження терміну базування Чорноморського флоту РФ на території України.

Як заявив лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, експерти, аналітики, «значна частина суспільства» переконані, що даною угодою «порушуються національні інтереси, є загроза національним інтересам, порушується територіальна цілісність України».

Натомість фракція Партії регіонів наполягає на розгляді цієї угоди у вівторок, 27 квітня. Про це на сказав голова фракції ПР Олександр Єфремов.

Після такої заяви між представниками фракцій опозиції та фракцій коаліції і головою Верховної Ради Володимиром Литвином почалися словесні суперечки. Депутати від опозиції звинуватили Партію регіонів у зрадництві національних інтересів. Литвин спробував заспокоїти представників меншості і пообіцяв, що разом із ратифікацією парламент розгляне і проекти постанов щодо визнання неприйнятною відповідної угоди і створення тимчасової слідчої комісії для з’ясування обставин її підписання.

Однак слова Литвина не заспокоїли представників опозиції. «Ви дієте, як бандит, а не голова Верховної Ради!», – заявив один із депутатів.

Відповідаючи на протест опозиціонерів, лідер фракції Партії регіонів зауважив, що зраджувала інтересам держави не нинішня влада, а колишня на чолі з прем’єром Юлією Тимошенко, яка, «виписавши сама собі доручення, поставила печатку, поїхала до Москви і чисті листки передала керівництву іншої країни».

На даний час засідання погоджувальної ради вже завершилося. Верховна Рада планує ратифікувати угоду про продовження перебування в Україні російського флоту до 2042 року одночасно з Державною Думою Росії у вівторок.
XS
SM
MD
LG