Доступність посилання

ТОП новини

ОДКБ прийшла до України: очікувана, але непотрібна?


Київ – 26 квітня в Києві відкрилося українське представництво Інституту Організації договору колективної безпеки. Під час презентації представництва його голова, міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов запевнив, що Інститут дбатиме передовсім про багатовекторну безпекову політику України і діятиме в межах її позаблокового статусу. Натомість експерти і народні депутати, які не входять до групи з підтримки ОДКБ, вважають співпрацю з цією структурою невигідною для України і вбачають у цій ініціативі передовсім політичне зближення з Росією.

Організація договору про колективну безпеку створена у 1992 році. І за задумом Росії, мала стати гідною альтернативою НАТО. Проте з того часу до нього приєдналися лише країни пострадянського табору: Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан та Узбекистан. Україна ж пропозицію вступити до ОДКБ відхилила. Проте сьогодні час переглянути цю ситуацію, заявив на презентації Представництва Інституту ОДКБ в Україні, директор інституту Олександр Воробйов.

«Мета діяльності інституту – дослідження ролі та місця ОДКБ в сучасному світі. Він ініціює інтеграцію інших країн до ОДКБ, працює з експертами, проводить семінари у багатьох країнах, – розповідає очільник російського інституту. – Сподіваюся, що з появою українського представництва інституту стосунки України з Росією стануть іще кращими, і воно стане майданчиком, який допоможе доносити до суспільства ідеї про те, як жити в нашому спільному просторі».

Прихильники Договору колективної безпеки пропонують поєднати військову співпрацю і позаблоковість


Співробітництво з ОДКБ означатиме для України інтеграцію до світових систем безпеки, а крім того – розвиток військово-промислового комплексу та запозичення передового досвіду, зазначив голова представництва Інституту ОДКБ в Україні, міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов. Але при цьому, на його думку, Україна не втратить позаблокового статусу і забезпечить багатовекторність своєї безпекової політики.

«Ми живемо у глобальному світі. Є НАТО. Є ОДКБ. Ми співпрацюємо з обома. Будуть інші форми безпеки – працюватимемо з ними. Повірте, найближчим часом НАТО та ОДКБ теж активно співпрацюватимуть між собою», – прогнозує пан Толстоухов.

Колективна безпека, яка вигідна… лише Росії

Інтеграція до ОДКБ – це вчорашній день для України: свого часу вже відхилила пропозиції про вступ до цієї структури, переконаний колишній міністр закордонних справ, а нині голова парламентського комітету з євроінтеграції Борис Тарасюк.

«Це нагадує витягання з шафи скелета дводесятилітньої давнини. Україна вже взяла курс на підготовку до НАТО. Окрім того, створена ефективна регіональна організація – ГУАМ. Зараз триває штучне принесення в Україну ОДКБ як конкурента для НАТО і ГУАМ. Співпраця з ОДКБ можлива, але вона непотрібна Україні, оскільки це передовсім геополітичний проект, вигідний Кремлю, і до того ж навіть не є прибутковим. Його не порівняти зі співпрацею «Україна-НАТО», за якою ми отримуємо фінансову допомогу для участі в миротворчих операціях НАТО та на розвиток українських збройних сил», – зауважує Борис Тарасюк.

Погоджується з ним і голова Центру геополітичних проблем Чорноморського регіону «НОМОС» Сергій Кулик.

«Діяльність ОДКБ свідчить, що ніякого позитиву для членів вона не приносить. Згадаймо останні події в Киргизії, яка є членом ОДКБ, але вона ніяк не вплинула на стабілізацію ситуації в державі. Не принесе таке об’єднання користі й Україні», – каже Кулик.

Загалом українські експерти вважають вступ України до ОДКБ малоймовірним, оскільки нова влада проголосила курс на позаблоковий статус держави.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG