Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті може бути кілька опозиційних фракцій – закон


Верховна Рада встановила, що суб’єктами опозиційної детальності в парламенті є депутатські фракції, які ухвалили рішення про опозиційність, а також опозиційні об’єднання депутатських фракцій. За відповідний проект закону про внесення змін до Регламенту проголосували 237 депутатів за мінімально необхідних 226.

При цьому парламент встановив, що фракції, які ухвалили рішення про опозиційність і отримали права опозиції, можуть створювати опозиційне об’єднання депутатських фракцій.

Раніше закон про Регламент встановлював, що про опозиційність могла заявити лише фракція, чисельність якої становила понад половину депутатів, що не увійшли до складу коаліції. Іншими словами, про опозиційність могла заявити найбільша за чисельністю фракція парламенту.

Верховна Рада встановила також, що позафракційні депутати можуть об’єднуватися в депутатську групу позафракційних.

За депутатською групою позафракційних депутатів у кількості 15 і більше осіб закріплюється право на участь у засіданнях погоджувальної ради з правом вирішального голосу, на подачу пропозицій щодо кількісного і персонального складу парламентських комісій.

Крім того, Верховна Рада заборонила запрошувати або вимагати присутності на пленарних засіданнях Президента.

Також Верховна Рада внесла зміни в Регламент у частині обрання керівництва парламенту. Відповідно до рішення, перший заступник і заступник голови парламенту обирається відкритим поіменним голосуванням 226 і більше депутатами.
XS
SM
MD
LG