Доступність посилання

ТОП новини

Голодомор несправедливо визнавати геноцидом українців – Янукович


Президент Віктор Янукович виступив на сесії ПАРЄ у Страсбурзі
Президент Віктор Янукович виступив на сесії ПАРЄ у Страсбурзі
«Визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу, ми вважаємо, що це буде неправильно, це буде несправедливо. Це була спільна трагедія народів, які тоді входили до єдиного Радянського Союзу. Це були наслідки сталінського тоталітарного режиму, ставлення до людей», – сказав Президент України Віктор Янукович на сесії ПАРЄ у вівторок у Страсбурзі, відповідаючи після свого виступу на сесії на запитання депутатів.

Янукович зауважив, що голод був не лише в Україні, але й у Росії, Білорусі, Казахстані.

28 квітня ПАРЄ розглядатиме доповідь і проект резолюції щодо Голодомору, підготовлений нинішнім Президентом Асамблеї Мевлютом Чавушоглу. В цьому проекті пропонується розглядати загибель мільйонів людей у Білорусі, Казахстані, Росії, Молдові і Україні на початку 1930-х років разом як «Великий Голод (Голодомор) у колишньому СРСР» і як злочин сталінського режиму, а також визнати заслуги України у вшануванні пам’яті жертв Голодомору.

Цей варіант проекту повністю влаштовує російську сторону, яка вже заявляла, що не виступатиме проти цього документу.

Водночас співдоповідач Пол Роуен пропонує внести зміни в підготований Мевлютом Чавушоглу проект резолюції – про те, що Голодомор в Україні, а також на територіях Північного Кавказу, де більшість населення становили українці, треба розглядати окремо, бо він мав на меті «створити такі умови, щоб спричинити часткове фізичне знищення українського народу», – і додати заклик: Голодомор має бути визнаний за геноцид.

У день інавгурації Президента Януковича з офіційного сайту глави держави зник створений за Віктора Ющенка розділ, присвячений Голодоморові. Ющенко домагався визнання на міжнародній арені штучного голоду 1930-х року в Україні геноцидом українського народу.

У 2006 році Верховна Рада України визнала Голодомор геноцидом українського народу.

На відміну від значних територій тодішнього СРСР, які на початку 1930-х років тяжко потерпіли від голоду через неврожаї з природних причин, саме в Україні і в частині Кубані, де більшість населення тоді становили українці, голод був тоді влаштований радянською владою штучно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG