Доступність посилання

ТОП новини

Українська енергетика може опинитися під загрозою


Київ – Українські ЗМІ оприлюднили проект міжурядової українсько-російської угоди про розширення стратегічної співпраці у сфері енергетики. Експерти б’ють на сполох: якщо угоду таки підпишуть, Україна опиниться в повній енергетичній залежності від Росії.

Під час візиту до Києва російський прем’єр-міністр Володимир Путін заявив, що Росія не проти великомасштабної кооперації української й російської ядерних галузей. Втім, проект угоди про розширення співпраці у сфері енергетики засвідчив, що йдеться не лише про ядерне співробітництво.

Серед основних пунктів угоди – гарантування Україною недоторканності російських підприємств на її території, безперешкодного транзиту газу, створення низки спільних підприємств – зокрема, для реалізації газу на території України, а також для розробки Новокостянтинівського уранового родовища.

Угода безстрокова.

Інтереси Росії незворушні

За словами експерта енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, оприлюднений документ – лише чернетка майбутніх домовленостей. Водночас фахівець припускає, що кінцевий варіант угоди теж не надто задовольнить українські інтереси.

«У Росії нині одна мета – підпорядкувати політичні й економічні інтереси України своїй волі. Не може Україна за такої російської позиції домогтися чогось вигідного для себе», – додає Володимир Омельченко.

На думку експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, співпраця з Росією могла б бути для України корисною, якби будувалася на партнерських засадах. «Коли співпраця інакша і виграє лише один із партнерів, це вже не співпраця, а поглинання», – вважає він.

Україна здає ядерну галузь – фахівці

Фахівець Інституту проблем національної безпеки Ольга Кошарна найбільш ризикованими для України вважає ті пункти проекту угоди, які стосуються співпраці у ядерній сфері. За її словами, у разі підписання Україна повністю здасть Росії свій потенціал у цій галузі.

«За ціну на газ продається майбутнє держави. Зараз у всьому світі розуміють, що газ відходить у минуле, а локомотивом будь-якої інноваційної економіки буде ядерна енергетика й атомна промисловість. Якщо угоду підпишуть, Україна фактично здасть стратегічну сировину», – каже вона.

У письмовому коментарі Радіо Свобода міністр палива та енергетики Юрій Бойко наголосив: «Україна зацікавлена в реалізації ефективних програм міждержавної співпраці на економічно вигідних умовах, які сприяють розвиткові галузі й побудові економічно вигідних моделей».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG