Доступність посилання

ТОП новини

Закордонні паспорти – ласий шматок для заробітку


Львів – Сьомий місяць в Україні не можуть нормалізувати ситуацію з видачею закордонних паспортів. І це при тім, що консорціум «ЄДАПС» щорічно може друкувати до 6 мільйонів документів, при потребі в 4 рази меншій, що громадяни у 10 – 30 разів платять за документ більше, аніж МВС підприємству (30% вартості паспорта йде виробнику, решта суми – платежі МВС). Пояснити цю ситуацію людині з цивілізованого світу неможливо. Бо як можна зрозуміти, коли платиш немалі гроші і при цьому не отримуєш товар.

«ЄДАПС» - монополіст на ринку, виграти тендер на друк важливих документів – це рай для бізнесу на фоні повного занепаду підприємництва. Адже щороку більше 1 мільйона 300 тисяч громадян потребують закордонний паспорт.

Цими днями у Львові, як і в інших містах, врешті почали видавати паспорти тим, хто здавав документи у грудні - січні і обіцяють, що протягом трьох тижнів проблема з видачею закордонних паспортів зникне. Однак якимось чудом вона завжди виникає напередодні виборів, чи то парламентських, чи президентських, коли потрібно збирати «каси» по регіонах. І з мільйонів людей зухвало роблять вар’ятів, вибиваючи з них хабарі і водночас прагнучи привести на ринок іншу компанію.

Знайома, щоб не втратити місце праці в Італії заплатила за термінове виготовлення документа протягом 7 днів близько 1400 гривень, щоб отримати його у визначений час вона ще додала 600 гривень хабара. І вважала себе щасливою, бо мала близьке знайомство в ВВіРі. А на загал сума хабара значно вища, сягає і 300 доларів.

Десятиліттями в Україні вибудовувалась корупційна схема вибивання грошей з народу і розірвати цей ланцюг невигідно нікому. Усі заяви про подолання корупції і хабарництва – смішні оповідки для Заходу.

Черги за паспортами уже зростають напередодні сезону відпусток. Водночас зростає і невдоволення у тих чергах. Але, як прогнозували деякі експерти, соціального вибуху через зумисний хаос з закордонними паспортами не сталось. Бо львів’яни, як і всі в Україні, звикли давати хабарі і нарікати на владу на власній кухні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG