Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і помаранчеві приклали руки до тріумфу Януковича і втрати кредиту довір’я до України (європейська преса)


Прага – Багатьох західних оглядачів та експертів все більше непокоять події в Україні. Багато хто на Заході не очікував такого гарячкового поспіху Віктора Януковича у бік Росії. Тому аналітики вважають, що Янукович на зміну української «війни верхів» розпалює «тотальну війну» в суспільстві у той час, коли «економіка України й надалі лежить у кризі, а новий Президент все хутчіш поспішає під крило Росії». Чимало експертів також вважають, що у складних подіях, котрі відбуваються нині в Києві, велика доля вини помаранчевих, і, особливо, Юлії Тимошенко, «яка минулого року дала згоду на вищу ціну за російський газ для України, аніж її платять поляки й німці».

Спецпредставник Чехії з питань енергетичної безпеки при Євросоюзі Вацлав Бартушка в інтерв’ю російській газеті «Комерсант» зазначає, що в Брюсселі не сприймають пояснень нинішньої української влади щодо обміну військових угод на дешевший російський газ. «Для мене, як і для більшості європейців і чиновників ЄС, незрозуміло, як в принципі можна змішувати знижки на газ із перебуванням військової бази на території держави?», – дивується пан Бартушка. Така угода України – це погана новина для світових інвесторів, вважає чеський спецпредставник в ЄС. «Україна багато років обіцяла вдатися до певних кроків з інтеграції до Євросоюзу. Вона їх не зробила. Тому що не розуміє ні того, що необхідно зробити, ні того, для чого це потрібно. Кредит довір’я до України в країнах Європи вичерпаний», – переконаний Вацлав Бартушка. Цей експерт також розповів, як він розмовляв свого часу з одним із чільників кабінету Юлії Тимошенко, котрий сказав Бартушці: «Ми хочемо ввести безвізовий режим із країнами ЄС», на що чеський посол в ЄС сказав урядовцеві Тимошенко, які кроки необхідно для цього зробити Україні. Чиновник Тимошенко відповів: «Розумію, безвізовий режим – це складно. Давайте краще поговоримо про реальніше. Про вступ України до шенґенської зони». Бартушка був вражений – «цей чільник уряду Тимошенко навіть не розуміє, що вступ в Шенґен набагато складніший за введення безвізового режиму». «Як, маючи такі кадри, можна інтегруватися до Євросоюзу?», – запитує чеський урядовець.

Єжі Гашинський зауважує в «Ґазеті Виборчій», що Україні «не щастить ні з її елітами, ні з геополітикою». «Може вчорашні події в Києві хоча б розбудять помаранчеві еліти? Через особисті конфлікти та марної втрати суспільного ентузіазму вони також приклали руку до тріумфу Януковича. До перемоги переконання, що російський газ має бути дешевий. Це переконання не може бути вічним. Ще не вмерла Україна, хоча й зав’язала собі на шию смертельну петлю»,–попереджає польський інтелектуал. Тут же оглядач Марцін Войцеховський наголошує, а що, адже «у минулому році діючий прем’єр Юлія Тимошенко погодилася з Путіним на газові ціни для України, котрі вищі, аніж платять за російський газ поляки й німці». «Ґазета Виборча» також публікує думки німецького експерта Кай-Олафа Ланґа з берлінського Фонду науки і політики, котрий здивований такою швидкою здачею Януковичем інтересів України на догоду Росії. Цей німецький експерт зауважує, що такі кроки «викликали занепокоєння у німців», які очікували раціонального урівноваження новим Президентом України стосунків із Росією, а не розпалювання, на заміну старого «конфлікту в верхах», нової «тотальної війни» в українському суспільстві. Ланґе наголошує, що робить Янукович це тоді, «коли українська економіка лежить у кризі, а новий глава мерщій поспішає під крило Росії».

Чеська «Лідове новіни», як і низка інших європейських видань, публікують інформації про відкриття провадження українською Генеральною прокуратурою кримінальної справи щодо посадових дій на посту голови уряду нинішнього лідера опозиції Юлії Тимошенко. Йдеться, насамперед, про ніби-то зникнення з вини Тимошенко бюджетних коштів у розмірі в майже 300 мільйонів доларів, які були отримані від продажу українських квот на викиди вуглецю в атмосферу згідно з Кіотським протоколом. Тут також наводяться обвинувачення з боку нового прем’єра Азарова, який вважає, що дії Тимошенко на чолі уряду завдали шкоди державі у розмірі в понад 12 мільярдів доларів США. «Лідове новіни» також цитує Тимошенко, котра відкидає ці збвинувачення і називає їх надуманими та заполітизованими. Чеська газета наголошує на тому, що на Тимошенко очікує в Києві ціла низка інших звинувачень у посадових злочинах і додає, що «викликають підозри, насамперед, активні дії її родини в енергетичній галузі й торгівлі газом із Росії до Україні, та в транзиті його до Європи. На думку спостерігачів, на цій нелегальній торгівлі збагатилося багато колишніх політиків, а Тимошенко мала проблеми з нерухомістю, і якийсь час провела навіть під арештом.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG