Доступність посилання

ТОП новини

Дорогі квадратні метри


На п’ятдесят відсотків зросла в деяких містах України (зокрема, і в Києві) кількість угод із продажу квартир на вторинному ринку. Таку активність експерти зафіксували в березні нинішнього року, порівнявши ситуацію з цим же місяцем торік. Фахівці стверджують: після різкого спаду ринок нерухомості починає відроджуватися.

У багатьох містах України, зокрема у Києві, Одесі, Харкові вторинний ринок житла порівняно з докризовим періодом впав на 90%. Наприклад, у столиці за минулий місяць продали близько півтисячі квартир, зазначають експерти. І прогнозують: до кінця року укладатимуть півтори тисячі договорів продажу старого житла на місяць. Щоправда до економічної кризи за такий час укладали удвічі більше угод.

Ціни впали, але залишаються неадекватними


Водночас криза принесла чимало користі ринку житла, вважає гендиректор однієї з агенцій нерухомості Віталій Котенко. «Ринок оздоровився, він перестав бути ажіотажним. Помітно знизилися доларові ціни, вагомо впала кількість продажів – усе сприяє нормальному розвитку ринку і адекватній оцінці квартир. Сьогодні ми вже чітко бачимо, що корекція цін закінчилася майже в усіх сегментах житла. І ринок починає показувати хоча й низькі, але достатньо стабільні показники. Люди купують-продають, вирішують свої житлові та фінансові питання», - сказав він.

Зараз квадратний метр вторинного житла в Києві коштує в середньому тисячу шістсот доларів. Придбати однокімнатну квартиру в хорошому стані у спальному районі за п’ятдесят тисяч доларів – це не найгірша угода. Двокімнатна квартира в Києві обійдеться у середньому в шістдесят п’ять тисяч. Трикімнатну не в центрі можна знайти за сімдесят тисяч.

Віталій Котенко визнає: такі ціни економічно необґрунтовані, завищені. Хоча порівняно з минулими роками вони все-таки знизилися. «Найбільше подешевшала «українська панель» – близько 47% відсотків. Це пов’язано з її великим площами і не дуже якісним житлом. Найменше подешевшала «українська цегла» – на 31%. Такі цифри свідчать про зміну попиту в бік якіснішого житла і районів із розвинутою інфраструктурою», - пояснює Котенко.

Киянка Наталя вже декілька місяців шукає квартиру. Вона збирається одружитися, і зі своїм майбутнім чоловіком мріють про двокімнатне помешкання. Щоб його придбати - треба близько дев’яноста тисяч доларів. Наталя готова продати нинішнє своє житло у місті Ірпені, біля столиці. Але воно потягне лише на половину потрібної суми. А так звану «вбиту» квартиру купувати не хочеться, говорить дівчина. «Шукаємо квартиру недалеко від станції метро. Щоб була зручна транспортна розв’язка і нормальний район, нормальний чистий під’їзд, не перший і не останній поверх, щоб було зручне місцеположення. Але те, що нам найчастіше пропонують, абсолютно не підходить. Тим більше опис ріелтора по телефону зазвичай зовсім не співпадає з реальністю, пошуки затягується, і майже нічого достойного ми ще не бачили».

Харківське квартирне питання

У Харкові середня ціна однокімнатної квартири на вторинному ринку – 30 000 доларів. Двокімнатна в середньому коштує 40 000, трикімнатна - десь під 50 000, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода.

Пошуки квартири в Харкові – також непроста справа. Терміново замислитись над придбанням власного житла харків’янину Юрію із дружиною довелося через несподіване рішення власника орендованої ними квартири її продати. Перспектива чергового переїзду поставила родину перед фактом: час нарешті мати власну домівку. Пошуками зайнялася дружина Юрія. Відмовившись від послуг агентів нерухомості, дівчина почала пошуки квартири самотужки, придбавши газету із оголошеннями. І серед безлічі дорогих варіантів, вже незабаром знайшла однокімнатну квартиру неподалік Центрального ринку усього за 18 тисяч доларів.
Однокімнатна квартира майже в центрі міста за 18 тисяч доларів - це скоріше за все житло із «кримінальним минулим», переконує фахівець з нерухомості Марина Кіпор. Насправді ж середня ціна однокімнатної квартири на вторинному ринку нерухомості у Харкові - тридцять тисяч доларів. «В принципі зараз стабільна ситуація. Тобто підвищення цін якщо і є, то дуже незначне, десь максимум на один відсоток. Це ціни кінця 2009 року, коли було зростання десь на кілька тисяч доларів», - розповідає Марина Кіпор.

Активного вкладання грошей в нерухомість і ажіотажу на житло, як це було в докризові часи, вже немає, кажуть харківські ріелтери. Квартири купують загалом ті, хто давно планував вирішити житлове питання, або поліпшити умови проживання, чи родини, які роз'їжджаються, наприклад, через розлучення.

Захмарні ціни

В Україні навіть до кризи будували замало житла, а тепер - і поготів. Тому попит (хоч і скромніший) все одно перевищує пропозицію, зауважує економіст Олександр Жолудь. Через це ціни були і залишаються захмарними. «У населення збільшувалися не лише доходи, але й доступ до зовнішнього фінансування, в першу чергу до іпотечного кредиту. Відповідно, з одного боку, не зростає пропозиція житла, а з іншого боку, зростає кількість людей, які можуть дозволити собі його купити, то відповідно зростають ціни», - пояснив він.

Зміни у цінах на житло в Україні залежать від економічної ситуації в державі в цілому, констатує експерт із нерухомості Олександр Бондаренко. Важко прогнозувати, якою буде ця ситуація, і складно передбачити, чи знизяться ціни на нерухомість. «Ситуація зміниться, якщо банки повністю видужають і якщо вони почнуть кредитувати не під ті відсотки, які дають зараз. (Адже 20% річних: якщо людина розглядає таку можливість, то це радше не до банку звертатися, а до психіатра. Уявіть, спочатку отримати кредит, а потім усе життя годувати банкірів.) Отже, якщо будуть давати під 15% в гривні, то тоді ринок оживе. А поки, без іпотеки, не так багато людей в Україні, які в змозі купити квартиру», - розмірковує фахівець.

На те, що ціни захмарні, впливають і спекулянти, стверджують інші експерти.
Вони вкладають гроші, щоб заробити саме на підвищенні цін. А якщо додати непрозорість у вирішенні земельних та будівельних питань з боку влади, ринок житла в Україні позбавлений умов для нормального розвитку та об’єктивного ціноутворення.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG