Доступність посилання

ТОП новини

Нью-Йорк: тривають пошуки виконавця невдалої спроби теракту


Той самий джип і його господар...
Той самий джип і його господар...

Нью-Йорк – Тут ведеться слідство у справі невдалого терористичного акту на площі Таймс-Сквер у центрі міста. Там запровадили посилені заходи безпеки.

Як це взагалі могло статися на Таймс-Сквер, на світовому перехресті, як називають цю площу, адже там така охорона, що й муха не пролетить непоміченою...

Був теплий суботній вечір, натовп гуляючих такий, що важко проштовхнутися, тим більше, що на Таймс-Сквер автівкам нема проїзду. Джип «Nissan Pathfinder» був запаркований у забороненому місці між двома бродвейськими театрами.

Вуличний торговець звернув увагу на підозрілий дим з дверей джипа і покликав поліцейських, які там чи не на кожному кроці. Ті терміново евакуювали всіх з площі і викликали спеціальний робот для знешкодження бомби. У джипі виявили вибухівку й запальний механізм у вигляді звичайного дешевого будильника. Дякувати Богові, пристрій не спрацював.

В інтерв’ю телемережі новин «Fox News» Джанет Наполітано, міністр внутрішньої безпеки заявив, що «це був, радше, непрофесійно змайстрований тип бомби: газовий балон з пропаном, який мав спричинити початковий вибух. Балон був з’єднаний з годинниковим механізмом».

На запитання, чи не причетна до спроби теракту якась закордонна організація, міністр підкреслила, що жоден варіант не виключається, але поки що надто рано робити висновки.

Відповідальність за спробу теракту в Нью-Йорку взяли на себе пакистанські таліби, але Федеральне бюро розслідувань не виявило доказів їхньої причетності. Разом з тим, за останніми відомостями, шукають певного натуралізованого американського громадянина, який нещодавно повернувся з Пакистану після 5 місяців перебування там.

Пошуки терориста

Хоча міністр юстиції США Ерік Холдер запевнив у Вашингтоні, що слідство просувається успішно, поки що нікого не схопили. Дещо стриманіше висловився Реймонд Келлі, начальник нью-йоркської поліції.

«Наше слідство отримало дані, які можуть допомогти нам визначити особу, відповідальну за спробу підірвати бомбу на площі Таймс-Сквер», – заявив Келлі.

Площа буквально оточена відеокамерами: вони на ліхтарних стовпах, над вітринами крамниць, над дверима театрів, барів, кав’ярень тощо. За словами Майкла Блумберга, мера Нью-Йорка, на Таймс-Сквер кількасот відеокамер, і поліція ще далеко не всі мала час переглянути. Поки що на декількох стрічках видно як від джипа відходить, оглядаючись через плече, білошкірий високий чолов’яга років сорока. Він поспіхом стягнув свою сорочку, сховав у торбу і залишився у червоній сорочці. Оце його тепер шукають – для бесіди, як обережно висловився Келлі, «ми хочемо його розпитати, як і чому він опинився на Таймс-Сквер у цей саме час і що він там робив».

Між тим, вивчають відбитки пальців на джипі й на балонах, як також збирають генні зразки. Намагаються простежити приналежність джипа «Nissan Pathfinder» 1993 року виготовлення.

Це перша спроба великого теракту в Америці після 11 вересня 2001 року, коли ісламські терористи знищили хмарочоси Світового торговельного центру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG