Доступність посилання

ТОП новини

Путін вимагає не зволікати з російсько-українським атомним єднанням


Прем’єр-міністр Росії вимагає, щоб із термінами новопроголошеної російсько-української кооперації в атомній галузі і створенням спільної атомної компанії не було затримок і щоб робота над цим ішла без зволікань.

Володимир Путін заявив про це на сьогоднішній зустрічі з керівником російської Державної корпорації «Росатом», вислухавши його доповідь.

Сергій Кірієнко відповів, що «завдання зрозуміле» і що все постараються зробити в термін, який визначив Путін. Сам цей термін, відповідно до стенограми на сайті російського прем’єра, озвучений не був.

Кірієнко перед цим доповів, що вся робота в цьому напрямку провадиться за вказівками Путіна: визначений склад робочих груп, одна з яких займатиметься ядерно-паливним циклом. Такі групи мають обговорити всі аспекти кооперації, аж до об’єднання генерації електроенергії на АЕС двох країн.

«У принципі ми бачимо створення єдиної компанії», – заявив Кірієнко.

За його словами, відповідно до вказівок Путіна це має бути «рівноправна співпраця… звичайно, ринкова, взаємовигідна», яка б не утискала нічиїх інтересів. «Ми виходимо з логіки рівних інтересів, рівних можливостей і рівноправності партнерів», – сказав він.

Минулого тижня у п’ятницю, коли прем’єри України і Росії обговорювали щонайширшу кооперацію двох країн у найрізноманітніших галузях у російському Сочі (тоді ж Путін запропонував об’єднати «Газпром» і «Нафтогаз»), Кірієнко заявив, що Росія й Україна також розглядають можливість створити спільне підприємство на базі російського «Атоменергомашу» й українського «Турбоатому».

Перед цим, минулого понеділка, Путін, відвідуючи Київ, заявив, що Росія готова зробити Україні масштабні пропозиції щодо кооперації в галузі атомної енергетики, зі створенням холдингу, який передбачав би об’єднання генерації електроенергії на АЕС, а також об’єднання атомного машинобудування і паливного циклу.

В Україні деякі фахівці й оглядачі висловлювали занепокоєння, що таке об’єднання, попри всі слова про рівноправність, на практиці означало б поглинання російськими підприємствами українських і повну залежність України від Росії в цих галузях.

Зокрема, намагання України диверсифікувати постачання паливних збірок для українських реакторів радянських проектів, пристосовуючи до них тепловидільні елементи американської компанії, викликали різко негативну реакцію російської сторони, яка досі є фактичним монополістом у постачанні Україні паливних збірок.
XS
SM
MD
LG