Доступність посилання

ТОП новини

Не День перемоги, а День пам’яті і примирення пропонують в Івано-Франківську


Представники національно-патріотичних сил Прикарпаття, народні депутати Зіновій Шкутяк і Роман Ткач, і лідери низки політичних партій та громадських організацій краю закликали провести День пам’яті і примирення 8 травня.

За словами Романа Ткача, 65-ту річницю закінчення війни слід не відзначати гучними парадами, а «прийти на могили загиблих і помолитися за їхні стражденні душі, незалежно від їхньої національності, раси чи віросповідання».

Відкласти партійні прапори і консолідувати сили, об’єднуватися навколо ідеї політичного спротиву теперішньому курсу влади закликав і Зіновій Шкутяк.

Напередодні оприлюднена відповідна Відозва до жителів Прикарпаття. В ній, зокрема, сказано, що сьогодні «звучить возвеличення Великої Перемоги і ніде не згадується про те, що саме більшовицька імперія разом з Гітлером розпочали Другу світову війну».

Схоже звернення озвучив і голова Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода» Олександр Сич, у якому просять прикарпатців «проігнорувати блюзнірські паради до Дня Перемоги», а ієрархів українських традиційних церков «8-9 травня відслужити скорботний молебень за упокій душі тих мільйонів українців, які стали жертвами Другої світової війни й тоталітарних режимів нацистської Німеччини та більшовицького СССР».

Вперше за останні п’ять років у Івано-Франківську відбудеться військовий парад, присвячений 65-й річниці перемоги, як тепер знову кажуть, у Великій вітчизняній війні. Проти цього параду і виступають національно-патріотичні сили.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні більшість країн святкує 8 травня, бо саме 8 травня 1945 року була підписана капітуляція нацистської Німеччини.

Через недостатній, на думку Москви, рівень представництва СРСР церемонію підписання капітуляції повторили на вимогу Сталіна пізно ввечері того ж дня. Через різницю в часі в Москві на момент другого підписання вже минула північ і настало 9 травня.

У європейських країнах 9 травня святкують День Європи. В Україні, яка заявляє про прагнення інтеграції з ЄС, відзначення Дня Європи переносять на інші дати.
XS
SM
MD
LG