Доступність посилання

ТОП новини

ОДКБ: зміна влади в Киргизстані неконституційна, але це внутрішня справа


Керівники країн-членів Організації Договору про колективну безпеку на своєму саміті в суботу в столиці Росії Москві висловили стурбованість неконституційною, за їхніми словами, зміною влади в Киргизстані, що відбулася в квітні, але заявили, що вважають ці події за внутрішню справу країни.

При цьому в заяві від імені керівників Білорусі, Вірменії, Казахстану, Росії, Таджикистану й Узбекистану також мовится, серед іншого, про підтримку стратегічного курсу на розвиток союзницької співпраці ОДКБ з Киргизстаном.

У Киргизстані внаслідок масових виступів за участі опозиції, що переросли в насильство, на початку квітня владу перебрала частина опозиції, яка заявила про скинення президента Курманбека Бакієва.

Той був урешті змушений утекти з країни і нині отримав притулок у Білорусі.

Її президент Олександр Лукашенко надає підтримку Курманбекові Бакієву, побоюючись малоймовірного, на думку оглядачів, силового скинення його самого.

У Мінську вже висловили нерозуміння того, що ОДКБ не засудила події в Киргизстані різкішими словами.

Натоміть оглядачі звертають увагу, що Росія була першою, хто висловив підтримку новій владі Киргизстану. На їхню думку, Курманбек Бакієв викликав найбільше невдоволення Москви тим, що не став ліквідовувати військово-повітряну базу США в його країні, як збирався було, коли сам прийшов до владі внаслідок схожих подій зі скиненням попереднього президента Аскара Акаєва.
XS
SM
MD
LG