Доступність посилання

ТОП новини

На Закарпатті знову цвіте унікальна долина нарцисів


(архівне фото)
(архівне фото)

Ужгород – Одне з чудес Закарпаття – Долина нарцисів, що поблизу Хуста в урочищі Кіреші, – знову тішить око. Кілька днів тому на території 256 гектарів почалося цвітіння нарциса вузьколистового. За тиждень тут чекають масове цвітіння – і рекордну кількість туристів. Останніх бояться охоронці Долини. Вони кажуть, що людська діяльність уже призвела до того, що Долина щороку зменшується на гектар.

Закарпатська долина, як переконують науковці, – єдина у світі долина, де вже тисячі років поспіль весною зацвітає дикий вузьколистий нарцис.

Такі рослини є ще лише на Балканах та в Альпах, але там вони ростуть на висоті дві тисячі метрів. У Закарпатті ж ця квітка облюбувала собі місце на висоті всього 200 метрів над рівнем моря.

Учені припускають, розповідає ботанік Василь Коцка, що ще в льодовиковий період сталися геологічні катаклізми, в результаті яких із гір сповз величезний шмат землі разом із рослинами, і саме так гірські нарциси потрапили в долину.

«Практично більше ніде у світі нарцис не росте так низько в долині, це є високогірний вид рослин», – зауважує він.

Долину нарцисів знищувала радянська система, а тепер туристи

Науковці кажуть: Долина нарцисів щороку зменшується на гектар. Причин цього кілька.

Перша – недостатня вологість, до чого призвела система господарювання за радянських часів, розповідає місцевий житель Іван Гичка.

«Коли заснували колгоспи, тоді, якщо пам’ятаєте, була така політика, що треба було всі поля робити родючими, «орошати» їх. У Долині нарцисів теж меліораційні канали, вода до них стекла, і квіти почали пропадати. То вже потім зрозуміли, що нарцисам треба вогкість, воду…» – каже він.

Чималої шкоди завдають Долині туристи: ледь не кожен прагне зірвати чи викопати з коренем квітку й відвезти додому. Такі дії карають: за один зірваний нарцис – штраф 12 гривень.

А щоб урятувати квіти від витоптування, по Долині набудували містки, проклали стежки. Погуляти полем дозволяють лише за оплату.

І це, зізнаються охоронці, певною мірою рятує ситуацію, бо вдається зібрати кошти до місцевих бюджетів, а відтак витратити їх на охорону Долини. Лише за офіційними підрахунками, щороку помилуватися нарцисами приїжджає не менш як півмільйона туристів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG