Доступність посилання

ТОП новини

«Демографічна низхідна». Смертність в Україні продовжує перевищувати народжуваність


Смертність в Україні на половину перевищує народжуваність. Такими є останні дані Міністерства юстиції. У першому кварталі нинішнього року в усіх регіонах зареєстрували 101 тисячу народжених і 153 тисячі померлих. Тож населення України продовжує скорочуватися і становить менше 46-ти мільйонів.

Смертність перевищує народжуваність в усіх регіонах, крім Закарпаття і Києва. Найгірші показники на Сумщині, Луганщині, Полтавщині та Донеччині. Кількість померлих перевищує тут кількість народжених у середньому удвічі. Натомість у столиці від початку цього року зареєстрували народжень на 6% більше, ніж смертей. На Закарпатті співвідношення обнадіює більше.

Закарпатські традиції

Протягом січня-березня цього року кількість народжених у цьому регіоні перевищила кількість смертей на 12%. Закарпаття є давнім лідером в Україні за демографією, розповідає кореспондентка Радіо Свобода в Ужгороді.

Кандидат історичних наук, викладач Ужгородського національного університету Федір Шандор каже, рекорди – рекордами, але нічого дивного в перевищенні народжуваності над смертністю в Закарпатській області немає. Більше того, «…за всю новітню історію України Закарпаття жодного разу не показало мінусове чи навіть нульове сальдо по відношенню народжуваності до смертності».
Наприклад, родина Лучкаїв з Ужгорода виховує трьох дітей. З малюків тішаться, але на цьому зупинятися не збираються. Багатодітність у їхній родині – славна традиція, переривати яку не збираються, розповідає 34-річна Валентина Лучкай. «Ось добудуємося, то й четверте народжу. Якщо і це буде дівчинка, то ще потім хлопчика хочемо, аби чоловікові допомога була…»

Молоду жінку в усьому підтримує її свекруха — Ганна. Жінка виховала п’ятьох дочок та шістьох синів. Говорить про них з неймовірною любов’ю. «Я бачила своє покликання в тому, щоб виховувати дітей…»

Федір Шандор пояснює: регіон має свої причини для багатодітності. Перша й основна – це надзвичайна релігійність населення. У Закарпатті в принципі сильні і традиційні, і новітні релігійні течії, усі вони, як правило, негативно ставляться до абортів та схвалюють великі родини. А крім цього, традиція народження великої кількості дітей спричинена необхідністю ведення сільського господарства.

Темпи скорочення населення в Україні найвищі серед європейських держав

Смертність перевищує народжуваність в Україні вже двадцять років, нагадує директор Інституту демографії й соціальних досліджень Елла Лібанова. За цей час населення України скоротилося на 6 мільйонів осіб. В останні роки держава намагалася підняти народжуваність; різкого зменшення смертності досягти так і не вдалося. «Нічого не змінилося, так вже відбувається багато років, а ми нічого не хочемо робити. Держава робить те, що їй простіше, тобто займається народжуваністю – тут ефект доволі швидкий. А якщо боротися з високою смертністю, вкладати в це гроші, то ефект буде лише через 5-8 років. В Європі та Центральній Азії ситуація гірша ніж у нас склалася лише в Росії».

Щоправда в останні два роки смертність в Україні зменшується. За інформацією Мінюсту, в першому кварталі нинішнього року померли 153 тисячі людей, а за цей же період позаминулого року - 207 тисяч осіб. Але зменшується і народжуваність. Позаторік у січні-березні народилося понад 118 тисяч немовлят, а нинішнього року - 101 тисяча. Взагалі Україна старіє, зауважує Елла Лібанова.

Рецепти боротьби з демографічною кризою

Нові стимули для зростання народжуваності, забезпечення якіснішої та доступнішої медицини, поліпшення умов життя, щоб українці не шукали кращої долі за кордоном (якщо повернути додому всіх заробітчан, населення України могло б сягнути 50-ти мільйонів осіб)… Такими є основні рецепти боротьби з демографічною кризою, які пропонують різні українські експерти.

Значна частина українських трудових мігрантів просто боїться повертатися на Батьківщину, зауважує експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ольга Романюк. «Уряд України має співпрацювати з іноземними урядами, щоб легалізувати цих людей, щоб вони могли повернутися в Україну, щоб вони не боялися за свої інвестиції», - говорить вона.

Ще один шлях поліпшення демографії - збільшення пенсійного віку. Його рекомендують збільшити жінкам, бо в такому разі представниці цієї статі довше одержуватимуть зарплату, а не пенсію, і матимуть більше грошей на забезпечення тривалішого життя. Інші фахівці наголошують, що демографічну кризу в Україні не можна подолати без залучення іноземних мігрантів.

Що може держава?

Роль держави у покращенні демографічної ситуації оцінюють по-різному.
Вплив може бути значним, якщо активніше підтримувати сім’ї, вважає колишній міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова. Водночас вона визнає, що національну програму для вирішення демографічної проблеми так і не ухвалили. «Ми були учасниками розробки такої програми, але виникла ситуація з грипом цієї зими, і тому виникла затримка. Якщо немає де працювати, немає за що жити, немає за що утримувати себе, то народжувати ніхто не буде. На мою думку, саме програма із забезпечення молодих сімей житлом створила б умови для підвищення народжуваності», - говорить екс-міністр.

Зі свого боку, директор Інституту демографії й соціальних досліджень Елла Лібанова констатує: у держави важелів обмаль. «Держава мало що може зробити. Припустимо ввести страхову медицину, або покращити медичне обслуговування. Але, за визначенням ВООЗ, медицина відповідає лише за 20% нашого здоров’я. Усе решта - це не медицина, це наша поведінка на дорогах, на виробництві, це весь комплекс який називається «спосіб життя». Про ту ж екологію треба дбати завжди, але сама по собі екологія нічого не вирішує. Якщо людина сідає за кермо п’яна, то про що може йти мова?», - зазначає експерт.

Якщо демографічна ситуація в Україні загострюватиметься й надалі, у 2050-му році її населення скоротиться на десять мільйонів - до 36-ти мільйонів осіб, прогнозують фахівці Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України.

Така ж тенденція властива й іншим європейським державам. Наприклад, населення Німеччини скоротиться з 82-х мільйонів до 71-го. Хоча є й винятки. До 2050 року Великобританія зможе збільшити населення на 5 мільйонів – до 67 мільйонів. Щоправда, це може статися не за рахунок спалаху народжуваності, а завдяки мігрантам.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG