Доступність посилання

ТОП новини

Британський прем’єр піде в відставку з голови партії


Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун оголосив учора, що залишить посаду голови своєї Лейбористської партії.

За його словами, він хотів би, щоб партія мала нового голову ще до її вересневої конференції.

Із приводу результатів минулотижневих парламентських виборів, на яких його досі владна партія прийшла другою, він заявив: «Як лідер моєї партії я мушу погодитися, що це – вирок мені».

У цій же заяві, яку оприлюднив офіс прем’єра, оголошено про початок офіційних переговорів його партії з третьою за чисельністю в новому парламенті Ліберально-демократичною партією про формування нового уряду.

Лідер ліберальних демократів Нік Клеґґ назвав рішення Ґордона Брауна залишити керівництво партією, а відтак позбутися можливості очолити новий уряд, «важливим елементом» у переговорах. Раніше ліберальні демократи заявляли, що не бажали б бути частиною уряду, головою якого був би Браун.

Найбільше голосів, але менш як половину, на виборах до нижньої Палати громад Парламенту здобула Консервативна партія. Не маючи змоги створити власний уряд, вона вже теж веде переговори з ліберальними демократами.

Консерватори вже пішли на визначну поступку ліберальним демократам, заявивши вчора ж, що пропонують референдум про зміну виборчої системи. Раніше консерватори були проти пропозиції ліберальних демократів замінити нинішню мажоритарну систему виборів на пропорційну.
XS
SM
MD
LG