Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Ради просить прокуратуру розслідувати заяви журналістів про цензуру


Комітет Верховної Ради з питань свободи слова й інформації просить Генеральну прокуратуру розглянути факти, оприлюднені журналістами телекомпаній «1+1» і СТБ про цензуру, на предмет дотримання законодавства, і в разі їх підтвердження порушити кримінальні справи за цими фактами. Відповідну заяву комітет ухвалив на засіданні.

«Комітет вбачає в цій інформації ознаки порушення українського законодавства, зокрема, Конституції України (статті 15), закону «Про інформацію» (статті 49-1), Кримінального кодексу (статті 171)», – йдеться в заяві.

Комітет звертається до Президента, парламенту й Кабінету Міністрів із вимогою вжити всіх доступних їм заходів для захисту професійних і громадянських прав журналістів.

Крім цього, члени комітету звертаються до керівництва «1+1» і СТБ із закликом відмовитися від переслідування журналістів, які заявили про факти цензури.

Депутати, які входять до складу комітету, мають намір розробити законопроекти про зміну закону «Про інформацію» та інших законів, які б конкретизували визначення понять «цензура», «перешкоджання професійної діяльності журналістів».

Комітет також звертається до всіх фракцій парламенту з пропозицією прискорити проведення парламентських слухань із питань перешкоджання професійної діяльності журналістів і цензури.

Раніше журналісти програми ТСН на «1+1», а потім і журналісти програми «Вікна» на СТБ заявили про запровадження цензури при підготовці сюжетів.

Віце-прем’єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко заперечує цензуру в засобах масової інформації.
XS
SM
MD
LG