Доступність посилання

ТОП новини

Третя хвиля експансії російського капіталу в Україні (огляд преси)


Київ – Економіка України переживає третю хвилю експансії російського капіталу. Як зазначає газета «Нова», Гітлер розраховував перемогти СРСР за місяць-півтора. Схожий бліцкриг стосовно України нині застосовує керівництво Росії – лише за місяць Україна впритул наблизилася до втрати ключових ринків. Йдеться не про спільні плани будівництва шляхів сполучення, співробітництво у сфері нанотехнологій і навіть не технічної кооперації в авіабудуванні. В Кремлі розраховують захопити галузі, що мають вирішальне значення для безпеки України. Видання пише, що Росія і раніше господарювала на українських ринках: нафтопродуктів, телекомунікацій, алюмінієвій та титановій галузях, суднобудуванні… Але при контролі за газовим ринком та енергетикою цей контроль зросте до політично небезпечної величини. Скажімо, що завадить Кремлеві для захисту «свого» газового ринку ввести в Україну війська? Інші запитання і прогнози – в статті «Приборкання норовливої».

Кухонні столи та намети в Україні можуть вважатися найбільш характерними символами політики. Як згадує газета «День», за часів придушення свободи слова домашній кухонний стіл став ключовою ареною для усіх політичних дискусій. Пізніше під час Помаранчевої революції на Майдані постали наметові містечка. І хоча минуло чимало часу від початку демократичних перетворень, українці ще не встали з-поза своїх кухонних столів і не пішли далі майданних наметів. В результаті протягом п’яти років після Майдану розчаровані українці знову повертаються за свої кухонні столи, де вони продовжують лаяти політиків, не роблячи, по суті, нічого, щоб поліпшити ситуацію. Видання стверджує, що цинізм став раковою пухлиною українського суспільства, і люди бачать стан справ лише таким, яким він є, а не таким, яким він міг би бути.

В Україні значно погіршилася ситуація зі свободою слова. Як стверджує експерт «Газети по-українськи», на деякі телеканали повернулися «темники», в яких містяться «рекомендації», як і що показувати в політичних новинах. Погіршився стан дотримання громадянських прав і свобод. Найчастіше, на думку експерта, порушується право на свободу зібрань. Скажімо, із Кабміну в місцеві держадміністрації надходили листи з вимогою не допустити масових поїздок людей на мітинги в Київ.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG