Доступність посилання

ТОП новини

Естонія може перейти на євро у 2011 році


Рига – Естонія може стати першою з країн Балтії, яка запровадить у своєму обігу валюту «євро». Європейська комісія, оцінивши готовність Естонії, запропонувала приєднати її до зони євро з 2011 року. Згадане питання має ще розглянути європейська група та Європарламент. Процес ухвалення рішення щодо приєднання Естонії до зони дії єдиної європейської валюти має завершитися 13 липня, коли Рада міністрів фінансів країн ЄС (ECOFIN) зафіксує остаточний курс естонської крони стосовно до євро. Експерти прогнозують позитивне для Естонії рішення.

За оцінкою Європейської комісії, Естонія відповідає необхідним для приєднання до зони євро Маастрихтським критеріям. Вона має навіть кращі позиції, ніж були в окремих її попередників, особливо беручи до уваги період вступу, пов’язаний зі світовою фінансовою кризою.

«Естонія досягла високого рівня економічного зближення і готова до впровадження євро з 1 січня 2011 року», – озвучив рішення Єврокомісії комісар ЄС із питань економіки і валютної політики Оллі Рен.

Водночас експерти визнають, що Естонія обрала не надто сприятливий час для вступу до єврозони, яка зараз переживає складні часи з огляду на боргову кризу в Греції. Окремі країни ЄС, зокрема Німеччина та Франція, не вітають розширення зони дії євро.

Перехід Естонії на євро– важливий сигнал для єврозони та ЄС


Натомість комісар ЄС із питань економіки й валютної політики Оллі Рен вважає, що оцінка Єврокомісії щодо Естонії є добрим сигналом і сприятиме зростанню довіри до європейської валюти.

«Ця оцінка є важливим сигналом для єврозони і ЄС у цілому. Це також закладає підвалини для зростання ролі євро, як символу надії у середньостроковій політиці й підтверджує, що постійні зусилля і політика довготермінових пріоритетів, спрямована на забезпечення стабільності, нарешті дають результати», – зазначив Оллі Рен.

Естонські політики вважають, що запровадження в обіг євро надасть економіці та жителям Естонії впевненості, сприятиме притоку інвестицій у країну і дякують естонцям за підтримку твердої державної монетарної політики.

Єврозона – приречений на загибель «Титанік»?

Однак не всі в Естонії вітають перехід із естонської крони на євро. Учасники пікету, який відбувся 12 травня у Таллінні, порівнювали єврозону з приреченим на загибель «Титаніком».

На думку професора академії Nord Івара Райга, приєднавшись до єврозони, Естонії прийдеться сплачувати борги окремих країн-членів ЄС, зокрема Греції. Експерт вважає, що не всі жителі Естонії виграють від переходу на євро.

«Євро принесе і вищі ціни у тому сенсі, що відбуватиметься гармонізація, зрівнювання цін. Ціни будуть більш-менш однаковими по всій єврозоні. Оскільки у нас вони зараз набагато нижчі, то відповідно будуть підвищуватися. І це для споживача буде, без сумніву, великою проблемою, особливо для низькооплачуваних та пенсіонерів. Вони втратять від переходу на євро. А бізнесмени, навпаки, отримають вищі прибутки, оскільки у них фактично не буде бар’єрів для вільного руху товарів», – каже Івар Райг.

У разі позитивного рішення міністрів фінансів країн ЄС Естонія може стати першою з колишніх радянських республік, яка приєднається до зони дії єдиної європейської валюти. Латвія та Литва планують перейти на євро у 2014 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG