Доступність посилання

ТОП новини

У Росії запрацював перший кириличний домен


Прага – У Росії почав діяти перший інтернет-домен російською мовою. Він з’явився після того, як світова організація, котра затверджує офіційні домени, присвоїла Росії домен .рф. Раніше для того, щоб відкрити російський сайт в інтернеті, потрібно було користуватися доменом .ru і писати його латинкою. Поява першого кириличного домену відбулася після того, як минулого тижня монополію латинського алфавіту розбила арабська мова. Першими нелатинські домени зареєстрували користувачі в Єгипті, Саудівській Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратах.

Для російських користувачів інтернету настав епохальний момент. Віднині їм не потрібно буде звертатися по допомогу латинки для того, щоб подорожувати обширами російського інтернет-простору.

Під час Першого російського форуму з управління інтернетом, що відкрився у Москві, виконавчий директор і президент інтернет-корпорації для спеціалізованих імен і адрес (ICANN) Род Бекстром вручив координаційному центру національного домену мережі інтернет сертифікат адміністратора домена першого рівня, тобто домена країни.

«Це – велика подія. Інтернет існує вже майже чотири десятиліття. Вперше зараз відкриваються доменні назви рідними для них мовами та алфавітами. Для багатьох людей, що розмовляють мовами, які базуються на кириличному чи арабському алфавіті, чи китайських ієрогліфах, це дуже важливо, і Росія є великою частиною ICANN, яка є глобальною організацією. Тож ми дуже схвильовані тим, що це відбувається», – заявив Род Бекстром.

Першими зареєструвалися Медведєв і Путін

Першими були зареєстровані адреси керівників Росії «президент.рф» та «правительство.рф», усі літери яких написані російською. Адже, як відомо, російський президент Дмитро Медведєв був одним із найбільших лобістів появи російськомовних адрес для сайтів. Щоправда, коли ви наберете адресу кирилицею, то потрапите на сайти, адреси яких все одно ще пишуться латинкою, відповідно kremlin.ru та government.ru.

Міністр комунікації та засобів масової інформації Ігор Щоголєв, який вітав появу нового домену, зауважив, що, хоча монополії на латинські назви в інтернеті більше не існує, цілком відмовитися від латиниці все ж поки важко.

«У російській розкладці клавіатури немає цього чудового значка @, котрий використовується для написання усіх інтернет-адрес, його не існує. Для того, щоб написати цей значок, користувачам доводиться переключатися з кириличної розкладки в латинську. Це дрібниця, але вона свідчить про те, що поки що ми всі були зорієнтовані на латиницю», – зауважив міністр.

Згідно з ICANN, близько половини з півтора мільярда інтернет-користувачів світу послуговуються рідними мовами, що не використовують латинський алфавіт.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG