Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС сподіваються на угоду про асоціацію з Україною вже цього року


Європейський Союз і Україна «успішно працюють» над укладанням майбутньої угоди про асоціацію зі створенням «глибокої і всебічної» зони вільної торгівлі, мовиться у зверненні верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон із нагоди Дня Європи, що його в Україні святкують у суботу.

«Якщо нам пощастить, то, сподіваюся, ми укладемо угоду вже цього року», – заявила вона.

За текстом заяви, Євросоюз готовий допомогти Україні запровадити необхідні реформи, здійснення яких відповідає взаємним інтересам обох сторін.

А голова Представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра, який особисто взяв участь у відкритті Дня Європи в Києві, заявив, що Євросоюз налаштований підтримувати Україну на шляху її євроінтеграції.

Але, нагадав він, для цього Україна має ухвалити законодавство, що відповідало б стандартам ЄС, і здійснити низку необхідних реформ.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, зі свого боку, запевнив, що Україна «дотримується чітко визначеної перспективи – інтеграції в європейський простір та дотримання європейських принципів – демократії, соціально-орієнтованої ринкової економіки, забезпечення прав людини».

«З цього шляху ми не зійдемо», – заявив він.

Європейська інтеграція, що спрямовує Україну на принципові демократичні перетворення та економічні реформи, залишається незмінним пріоритетом внутрішньої та зовнішньої політики України, додав Грищенко. «Європейська інтеграція – це загальнонаціональна ідея України», – сказав він.

При цьому, за словами міністра, одночасне партнерство України і з Європейським Союзом, і з Росією «не тільки можливе, а й необхідне».

У суботу в Києві почалося святкування Дня Європи, що його Україна відзначає в третю суботу травня.

У регіонах України святкування розтягується на різні вихідні, залежно від регіону, й відбуватиметься в різних місцях від нинішньої суботи аж до початку червня.

У Європейському Союзі День Європи, який вважають символічним днем народження ЄС, святкують 9 травня, коли Україна на радянський лад відзначає день перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У світі цей день перемоги святкують 8 травня, бо саме цього дня 1945 року капітулювала нацистська Німеччина.
XS
SM
MD
LG