Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді відкрили пам’ятник жертвам політичних репресій


Міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк, котрий відкривав у суботу пам’ятник жертвам політичних репресій у місті, відзначив, що на монументі немає ні політичних, ні релігійних, ні етнічних, ні географічних символів, бо, за його словами, «репресії – це зло, яке не має жодних рамок».

Монумент із бронзи та граніту вилитий у формі вертикально розташованого триметрового прямокутника, розміщеного на символічній шухляді – саме в таких, на думку архітекторів, зберігалися особові справи репресованих, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Архітектором монументу є Володимир Павлей, скульпторами – батько та син Василь Степанович і Василь Васильович Олашини.

Посередині прямокутника витесані в граніті три постаті – двох чоловіків та жінки.

Як розповів архітектор монументу Володимир Павлей, ці фігури наче затиснуті поміж плитами, що й означає репресії.

На вершині монумента три голуби, які один за одним рвуться в небо. «Це також символічна нескореність людської душі, це уособлення людей, котрі навіть із концтаборів рвалися на волю», – сказав архітектор.

Монумент створений за кошти міського бюджету Ужгорода. Його кошторисна вартість – 300 тисяч гривень.

Пам’ятник жертвам політичних репресій символічно встановили у сквері, що розташований навпроти будівлі управління СБУ в Закарпатській області.

У Закарпатті за часів сталінського режиму політичних репресій зазнали понад 100 тисяч осіб. Із концтаборів повернулися всього 15 тисяч.
XS
SM
MD
LG