Доступність посилання

ТОП новини

Спроби зупинити екологічну катастрофу у Мексиканській затоці тривають


Нафта, оброблена хімікатами, на поверхні води за 20 із лишком кілометрів від берегів штату Луїзіана
Нафта, оброблена хімікатами, на поверхні води за 20 із лишком кілометрів від берегів штату Луїзіана

Нью-Йорк – Інженери й науковці намагаються покласти край екологічній катастрофі, що сталася внаслідок вибуху нафтовидобувної платформи у Мексиканській затоці поблизу південного узбережжя Сполучених Штатів. Щоправда, інженерам щойно у неділю, 16 травня, вдалося частково зменшити вилив нафти зі свердловини на дні моря, але проблема залишається невирішеною.

Компанія British Petroleum, власниця аварійної платформи, за допомогою підводних роботів вставила до свердловини, пробуреної на глибині понад півтора кілометра, трубу такої ж довжини. Тепер через неї відпомповують до танкерів на поверхні моря частину нафти, що виливається зі свердловини.

Скільки саме нафти вдається тепер зібрати, а скільки й далі виливається в воду, ще не відомо. Кажуть, що це стане ясно лише за кілька днів.

Нафта не припиняє виливатися від 20 квітня, коли стався вибух. За приблизними підрахунками, зі свердловини вже вилилося у море принаймні 21 тисяча тонн нафти, а можливо, й значно більше.

Дотеперішні спроби налаштувати заглушку на свердловину виявилися невдалими.

Проблем із виливом нафти не меншає

Американський уряд дозволив компанії British Petroleum застосовувати хімікати для нейтралізації нафти. Як заявив виконавчий директор компанії Даґ Саттлз, виглядає так, що застосування цих хімікатів дається взнаки. За його словами, обсяг нафти поруч свердловини й суден, які працюють поблизу, зменшується.

Цей обсяг, можливо, й зменшується, але науковці щойно виявили підводні потоки нафти 16 кілометрів завдовжки, 5 кілометрів завширшки й завтовшки 100 метрів. Потоки пов’язують як раз із застосуванням хімікатів.

Дослідниця з Університету Джорджії Саманта Джой каже, що такий обсяг нафти глибоко під водою просто вражає, якщо порівняти з тим, що вже є на поверхні. Ця нафта вже на третину поглинула у деяких місцях кисень, розчинений у воді, кисень, брак якого вбиває планктон, що ним харчуються різні морські тварини.

«Лише питання часу, коли значна кількість нафти сягне берегів», – каже директор програми супутникового спостереження при Університеті Маямі Ганс Ґрейбер.

Роблять усе можливе

А міністр внутрішніх справ (що у Сполучених Штатах означає природні ресурси й довкілля) Кен Салазар назвав вилив нафти «раковою пухлиною, яку необхідно ліквідувати». «Ось чому ми працюємо цілодобово. Ми зібрали групи найкращих науковців світу», – заявив він.

«Маючи до діла з такою кризою, важливо зберігати спокій. Будьте певні, що ми робимо все, що в людських силах, щоб контролювати ситуацію, а по-друге, цей урок ми засвоїли, щоб не допускати подібного у майбутньому», – запевнив міністр.

Інженери розробили кілька варіантів. Перший – вставити до свердловини трубу меншого діаметру за допомогою підводних роботів і протягти її до танкера, який прийме нафту до свого трюму. Це вже зроблено у неділю, але це ще не вирішення проблеми.

Інший варіант – забити свердловину металевим брухтом та шматками цементу. Ще один варіант – пробурити другу свердловину поблизу, щоб зменшити тиск в аварійній.

Але поки що вилив нафти триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG