Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ прагне підтверджень від Ірану про обмін ядерного палива


Міжнародне агентство з ядерної енергії прагне, щоб Іран у письмовій формі підтвердив домовленості про обмін ядерного палива, досягнуті напередодні за посередництва Туреччини і Бразилії.

У МАГАТЕ заявили вчора, що отримали текст спільної декларації про це трьох країн і тепер хочуть бачити письмову заяву Тегерана, що він виконуватиме домовленість.

Укладена вчора угода передбачає, що Іран відправить значну частину свого низькозбагаченого урану за кордон, до Туреччини, а натомість отримає готове ядерні паливні елементи зі збагаченого урану для його дослідного медичного реактора.

Нові домовленості були покликані запобігти запровадженню нових санкцій проти Ірану, але не задовольнили вимог міжнародної спільноти, щоб Тегеран зупинив свою програму збагачення урану.

Іранські офіційні особи твердять, що збагачення урану до 20-відсоткового рівня й далі триватиме на території Ірану.

Сполучені Штати і Велика Британія, які занепокоєні, що Іран може збагачувати уран для створення ядерної зброї, продовжують висловлювати серйозні побоювання з приводу іранської ядерної програми. Вони збираються продовжити зусилля для узгодження нових санкцій ООН щодо Ірану.

Президент Росії Дмитро Медведєв обережно привітав досягнення угоди, але застеріг, що ще не відомо, «чи всі члени міжнародного співтовариства будуть цим задоволені».
XS
SM
MD
LG