Доступність посилання

ТОП новини

Підтримка національних парків як тест для Януковича


(архівне фото)
(архівне фото)

Київ – Нова українська влада береться за екологію. Адміністрація Президента направила листа до громадських екологічних організацій, де пріоритетним напрямком розвитку держави визначила збереження довкілля та розвиток національних парків. Напередодні українські екологи виступили з протестом проти спроб скасувати два національні парки у Миколаївській області. Чи збереже Україна за чинної влади наявні заповідні об’єкти і чи отримає нові?

Триває боротьба довкола двох новостворених національних парків «Бузький гард» та «Білобережжя Святослава», що у Миколаївській області. Радіо Свобода повідомляло про те, як до Президента Віктора Януковича звернулися місцеві чиновники з вимогою ліквідувати заповідні об’єкти, а представники екологічної громадськості – з вимогою зберегти їх.

Учора екологи отримали лист-відповідь від Адміністрації Президента, в якому йдеться про те, що голова держави «підтримує ініціативи про розширення мережі національних парків, тримає на контролі становлення нових парків у Миколаївській області» та відносить заповідну справу до пріоритетів розвитку держави.

Таким чином Президент Віктор Янукович уперше окреслив свою екологічну політику, каже заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

«Оці особисті інтереси місцевих діячів у Миколаівській області не можуть стати вище за публічний інтерес українського народу. Ніхто заповідних об’єктів скасовувати не буде. Якщо ми отримали такий лист, то слід очікувати нових Національних парків за підписом чинного Президента», – сподівається він.

Янукович погодився зберегти «заповідні» здобутки Ющенка

За даними Національного екологічного центру, в Україні налічується 55 національних парків, із них 33 створені за час президентства Віктора Ющенка.

Нова влада готова й далі розвивати їхню мережу, зазначає голова Державної служби заповідної справи Петро Гриник.

«Найближчим часом Президент планує зустрітися з усіма директорами національних парків щодо їхнього розширення, щодо створення нових. Про ці парки будуть постанови Кабміну, і все буде добре», – запевняє він.

Петро Гриник виключає можливість ліквідації бодай одного національного парку в Україні.

Випробування на національні інтереси

Тим часом координатор боротьби за збереження заповідних об’єктів у Миколаївській області Юлія Гречка відзначає, що ситуація в регіоні не змінилася: на молоді національні парки продовжують тиснути місцеві можновладці, а один із них навіть заявив місцевим журналістам, що особисто не згодний із забороною полювати в національних парках.

Зі зміною влади в Україні національні парки опинилися в несприятливих умовах, але можливі декілька варіантів розвитку подій, прогнозує екс-міністр охорони довкілля Сергій Курикін.

«У жодного з кандидатів на Президента на минулих виборах питання екології та стійкого розвитку не були серед пріоритетів. І Віктор Янукович – не виняток», – каже колишній міністр.

За його словами, сьогодні майже всі національні парки відчувають тиск місцевої влади та бізнесу, і підхід до цієї проблеми стане тестом для Президента: чи розуміє він стратегічні національні інтереси.

«Найближчим часом побачимо: якщо він відреагує позитивно на вимоги скасувати національні парки у Миколаївській області – це означатиме, що природоохоронна справа не матиме перспектив», – каже Сергій Курикін.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG