Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: Росія не буде використовувати ЧФ для нападу на інші держави


Президент Росії Дмитро Медведєв заявляє, що Росія не буде використовувати свій Чорноморський флот для нападу на інші держави. Про це він сказав, виступаючи перед студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Медведєв також заявив, що для Росії дуже важливо зберегти базу Чорноморського флоту в Севастополі, оскільки це є «елементом системи безпеки».

«Ми давно користуємося цією базою, мені здається, вона нікому не заважає, а, швидше, підтримує в Чорноморському басейні статус-кво», – сказав він.

Як нагадав глава російської держави, наприкінці 80-х – початку 90-х років, коли зникла система Варшавського договору, але залишилося НАТО, статус-кво був порушений. За словами Медведєва, це призвело «до тектонічних змін на політичній карті Європи», і багато збройних конфліктів тоді розпочалися саме через це.

«Я завжди дуже насторожено ставлюся до зміни системи безпеки. Тому, – ви знаєте російську позицію, – нам не подобається ідея подальшого розширення НАТО. Справа не в тому, що ми проти НАТО, у нас з НАТО партнерські відносини, але це все-таки військовий блок, в якому Росія не бере участі. І чим ближче НАТО присувається до наших кордонів, тим нам дискомфортіше», – наголосив.

За словами президента Росії, чим стабільнішою буде ситуація в Чорноморському басейні, тим буде краще для всіх, включаючи НАТО.

Раніше Україна й Росія домовилися продовжити перебування Чорноморського флоту Росії в Криму до 2042.
XS
SM
MD
LG