Доступність посилання

ТОП новини

«Непрохані гості»: в Україні зростає кількість квартирних крадіжок


Кількість квартирних крадіжок в Україні зросла нинішнього року на 75 відсотків. За перші чотири місяці 2010-го скоєно близько 14000 таких злочинів, а за цей же період торік – 8000.

Привернути увагу злодія можна і дорогим вбранням, і престижною іномаркою, і навіть кондиціонером або супутниковою антенною, прикріпленими біля вікна. А дізнатися точну адресу жертви – справа техніки. Якщо ж у будинку немає консьєржа, і квартира не на сигналізації, непрохані гості не примусять себе довго чекати.

«Перевернули всі шафи…»

У квартиру студентки Ганни невідомі вдерлися у розпал робочого дня, коли ані дорослих, ані дітей вдома не було. Працювали тихо, так що нічого підозрілого не почула навіть сусідка. Шукали, як каже Ганна, лише золото та гроші, дорогу техніку не взяли. «Перевернули всі шафи, все, що можна було. Знайшли золото, забрали... Гроші не знайшли. Лежав фотоапарат, комп'ютер стояв, але нічого не взяли, не торкнулися навіть»,- розповідає дівчина.

У під'їзді Ганни немає ані домофону, ані кодового замка, ані загального коридору на кілька сусідніх квартир. І це велика помилка мешканців, кажуть правоохоронці. Хоча визнають, що і це не завжди рятує ситуацію. Здебільшого люди стають жертвами грабіжників через власну необережність та довірливість, каже керівник прес-служби Харківського обласного управління внутрішніх справ Лариса Волкова. «Люди повинні самі про себе дбати: кватирки закривати, ключі в поштовій скриньці, під килимком біля дверей не лишати. А найголовніше, багато хто забуває на ніч зачинити двері. А вночі крадії торкаються ручок дверей, раптом вони відчинені… ».

Гаряча пора відпусток та крадіжок

У Харкові кількість квартирних крадіжок зросла цього року на третину, зазначає місцева кореспондентка Радіо Свобода. За словами правоохоронців, літо - це гаряча пора для грабіжників. І перше за все їх приваблюють відчинені балконні двері та кватирки.

Тож з початком відпусток міліція прогнозує ще більшу активність квартирних злодіїв. Про це розповідає Сергій Редька, перший заступник начальника департаменту карного розшуку МВС України. «Сезонний фактор буде впливати в питаннях, пов’язаних із відбуванням населення на курорти. Квартири без охорони, їх залишають просто напризволяще. Це, звичайно, впливає, злочинці роблять помітки, дивляться наповнення поштових скриньок – наприклад, звідти преса аж вилазить, значить, люди поїхали. Якщо їх уже зацікавила якась квартира, то вони, наприклад, сірника в двері поставили і перевіряють: як часто квартира відкривається. А якщо 2 доби пройшло, а сірник на місці, вони одразу ж починають вивчати конструкцію замків».

Ласим шматком для квартирних крадіїв стали новобудови, продовжує Сергій Редька. Мешканці лише заселяються у новий будинок, вони ще не знайомі із сусідами, консьєржки ще немає, домофон не встановлений. Щоб убезпечити себе від злодіїв, Сергій Редька радить звертатися до правоохоронців і встановлювати сигналізацію. «Треба звернутися до державного департаменту служби охорони. І необов’язково на рік заключати контракт, можна лише на курортний сезон. Не слід залишати на сусідів ключі і просити їх наглядати за квартирою. Адже, як показує практика, це не зовсім ефективно». Прискіпливі консьєржки, які не пускають абсолютно нікого чужого – це теж варіант, - зауважує Редька.

Не стати жертвою

Серед охочих до чужого добра зустрічаються і новачки, які обирають квартиру навмання і профі, котрі точно знають, де поживитися. Останні йдуть на справу «за наводкою». Квартиру киянки Олени Андріївни обікрали півроку тому, господарка впевнена, що злодії спостерігали за її квартирою не один день.

За словами Олени Андріївни, злодії «попрацювали» вдень і, напевно, «за наводкою». «Це було в денний час, коли всі були на роботі. Мені здається, що вони готувалися до цього, слідкували, і за нашою квартирою, і за квартирою сусідів. Перекинули всю квартиру, вкрали гроші, цінні речі. Найцікавіше, що міліція приїхала, ми їй надали всю інформацію, але вони сказали, що шансів знайти злодіїв немає!» - розказала обурена киянка.

Чим швидше потерпілий звернеться із заявою до міліції, тим більше шанси, що квартирного крадія впіймають, запевняють правоохоронці. Проте, на думку колишнього заступника міністра внутрішніх справ Геннадія Москаля, зараз процент розкриття квартирних крадіжок є вкрай низьким: в деяких райвідділах він не перевищує 7-9%. «Професіоналізму немає, немає розкриття. Число крадіжок може і збільшуватися, але, якщо вони будуть вчасно розкриватися, то їх кількість неминуче впаде. Бо, якщо людину ловлять за перший злочин і притягують до кримінальної відповідальності, це одне. А коли її ловлять на 40-ий, 80-ий, а декого і на 120-ий злочин, то це говорить про непрофесіоналізм у міліції, про те, що під носом у правоохоронців 5 років сидів злочинець і скоював злочини», - говорить колишній заступник міністра внутрішніх справ. Чинні ж правоохоронці кажуть, що їм вдається розкрити чверть справ про квартирні крадіжки.

Загалом, щоб не стати жертвою крадія, в міліції радять встановлювати сигналізацію - правоохоронці будуть на місці вже за три хвилини.

А якщо фінансові можливості сигналізацію встановити не дозволяють, міліціонери підказують дотримуватись елементарних правил безпеки: не залишати відчиненими квартирки і балконні двері, періодично забирати газети з поштової скриньки і не лишати, за старою звичкою, ключі під килимком. Все це якщо не убезпечить, то знизить ризик того, що господарі залишиться без грошей і цінних речей.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG