Доступність посилання

ТОП новини

Американські матері поїхали до Ірану за своїми дітьми


Сінді Гікі, Нора Шоурд і Лора Фаттал, матері Шейна Бауера, Сейри Шоурд і Джоша Фаттала, перед відльотом до Ірану 18 травня 2010 року
Сінді Гікі, Нора Шоурд і Лора Фаттал, матері Шейна Бауера, Сейри Шоурд і Джоша Фаттала, перед відльотом до Ірану 18 травня 2010 року

Прага – Сьогодні до Тегерана зі Сполучених Штатів прибувають матері трьох молодих американців, заарештованих в Ірані майже 10 місяців тому за незаконний перетин кордону. Жінки сподіваються зустрітися зі своїми дітьми, а також плекають надію, що влада Ірану відпустить їхніх дітей на волю.

«Нас запевнили, що ми будемо бачити наших дітей. Ми впевнені, що це станеться», – заявила перед відльотом до Тегерана Нора Шоурд, мати затриманої в Ірані Сейри Шоурд.

«Головна мета нашої поїздки, – найголовніше, що ми маємо зробити, – це просити, щоб їх звільнили, поки ми будемо там», – сказала вона.

Адвокат жінок Масуд Шафії каже, що жінкам мають дозволити зустрітися з дітьми вже цього тижня.

А мати хлопця Шейна Бауера наголошує: діти не мають бути заручниками політичних проблем.

«Нам сказали іранські офіційні особи, що видають нам візи з гуманітарних міркувань. Це не має бути пов’язане з політикою. Це наша тверда позиція», – каже вона.

Матері, однак, не знають, чи повернуться назад до Сполучених Штатів зі своїми дітьми, чи без них.

«Жодній матері у світі не можна такого побажати, це неможливо витримати», – кажуть вони.

Візит став можливим за сприяння уряду Швейцарії, оскільки Вашингтон та Тегеран не мають дипломатичних відносин. Швейцарський дипломат, який бачив дітей місяць тому, каже, що у дівчини серйозні гінекологічні проблеми, а один із хлопців страждає від хвороби шлунка.

За 10 місяців матерям дали можливість зв’язатися зі своїми дітьми по телефону лише один раз, у березні.

Іран звинувачує, Америка заперечує

Джош Фаттал, Сейра Шоурд і Шейн Бауер. Фото з сайту www.freethehikers.org, створеного на їхню підтримку
Сейра Шоурд, Шейн Бауер і Джош Фаттал були затримані в липні минулого року, коли потрапили на територію Ірану з північного Іраку.

Іранська влада заявляла, що звинувачує їх не лише в незаконному перетині кордону, а й у зв’язках із американськими спецслужбами. Але офіційних повідомлень про формальну процедуру висунення звинувачень не було. Не було й інформації, коли може відбутися суд над молодими американцями.

Родини арештованих і влада США відкидають твердження про зв’язки хлопців і дівчини зі спецслужбами і закликають звільнити їх.

За словами родичів, молоді люди потрапили до Ірану помилково, заблукавши під час туристичного походу мальовничими краями в прикордонній із Іраном частині Курдистану на півночі Іраку.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG