Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: Ми знову разом і готові діяти, а не кукурікати (світова преса)


Прага – Чимало світових оглядачів приходять до висновку, що низка зустрічей на найвищому рівні між Президентами Януковичем і Медведєвим, як виглядає, не підтверджує початкові наміри України і її нового глави встановити урівноважені стосунки між Росією і Заходом. Йдеться лише про намагання Москви скористатися тимчасовою зайнятістю Заходу іншими проблемами, щоб зміцнити свої стратегічні позиції, насамперед, за рахунок суверенітету України. У Києві виявляють готовність йти назустріч будь-яким побажанням Кремля. Росія настирливо кличе Україну до своєї Організації Договору про колективну безпеку і відбувається непрозоре, приховане від української громадськості, відновлення ґрунту для широкої військово-економічної експансії Росії на українські терени.

Західні експерти Едвард Чоу з Вашингтона і Тарас Кузьо з Торонто (Канада) попереджають на сторінках «Москоу Таймз», що реальний Президент України Віктор Янукович проявив себе як проросійський політик, котрий не здатний, як очікували на Заході, ні на реформи, ні на встановлення стабільності в Україні. Однією з головних причин такої ситуації в Києві Чоу і Кузьо вважають повністю невиправданий зв’язок між українськими олігархами та нинішньою владою на Банковій. Олігархи в Україні не є ні гарантами демократії, ні свободи слова і ЗМІ, а їхній ставленик Віктор Янукович розуміє стабільність лише як «монополізацію політичної та економічної влади». Урядові Януковича, як показують три місяці його правління, потрібні лише «поступлива преса, слабеньке і спірне громадянське суспільство і лояльна політична опозиція». Автори статті в «Москоу Таймз» наголошують, що «газове лобі відновило свої позиції в українській владі», тобто повернулися головні носії корупції в державі, які й є головними факторами слабкості українських політиків, не здатних виборсатися з тенет хабарництва, з низькою суспільною популярністю. Намагання Януковича нав’язувати нині Україні запозичену від путінців ідеологію «євразійства» призведе, як попереджають Чоу і Кузьо, лише до розколу серед українців щодо європейської ідентичності та реакції спротиву з боку молодих проєвропейських українців. Уряд Януковича-Азарова не має конкретних планів перетворень у державі і здатний лише прискорено провалити обіцяні МВФ у відповідь на 19 мільярдний кредит українські реформи. За три місяці президентства Януковича Кремль не лише продовжив оренду своєї військово-морської бази в Севастополі, а й підготував масштабний план поглинання українських економічних активів, до чого виявляють фактично повну готовність у Києві. Автори цієї статті в «Москоу Таймз» попереджають Захід, що після втрачених українцями та західною демократією можливостей Помаранчевої революції Росія не буде втрачати даремно даний їй шанс в Україні.

Відомий на Заході фахівець із проблем Росії Владімір Сокор наголошує на сторінках «Джеймзтаун Фаундейшен», що Росія прагне, й не без успіху, обійти обмеження на модернізацію військово-морської бази в Севастополі разом із активним будівництвом модерної бази російського флоту в Новоросійську. Цей аналітик також вважає, що слухи про ймовірне використання Росією таких українських військово-морських баз, як Миколаїв, Одеса, Балаклава, Ізмаїл на Дунаї, незважаючи на їхню застарілість, цілком реальні у майбутньому, хоча б для нагнітання політичної присутності Росії в регіоні, біля кордонів Молдови та Румунії.

Лондонська «Таймз» друкує інтерв’ю одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко, яка заявила, що «Віктор Янукович спеціально дестабілізує ситуацію в Україні», та додає: «я лише не знаю, для чого це йому». Тимошенко також попереджає Захід, що «оборудки Януковича з Росією можуть призвести до розпаду України». Тут також йдеться про спроби опозиції «об’єднати частину суспільства, яка здатна протистояти девальвації нинішньою владою національних інтересів України».

Російська «Время новостей» цитує російського президента Медведєва, котрий закликав у вівторок Україну вступати до московської Організації Договору про колективну безпеку. Зокрема, Дмитро Медведєв заявив: «Україна хоче приєднатися до ОДКБ? Welcome! Якщо Україна зовсім нейтральна, це нас також влаштовує. Але якщо у майбутньому вирішите приєднатися до ОДКБ, ми будемо щасливі вас прийняти». Медведєв також підсумував у Києві: «Ми знову разом і знову готові займатися бізнесом, а не просто кукурікати на цю тему».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG