Доступність посилання

ТОП новини

Придністров’я як камінь, через який вже не так легко спіткнутися


Прапор Придністров’я
Прапор Придністров’я

Прага – Уряд Молдови вимагає зменшити російську присутність у регіоні Придністров’я. Із офіційною заявою виступив напередодні прем’єр-міністр Молдови Влад Філат. Заклик пролунав у відповідь на спільну заяву, яку в Києві підписали президенти України і Росії. У ній вони підтвердили єдність поглядів на розв’язання придністровської проблеми.

Росія має кілька сотень військовослужбовців у Придністров’ї, cамопроголошеному регіоні Молдови, там вони офіційно охороняють боєприпаси радянської доби. Керівник проєвропейського уряду Молдови Влад Філат пропонує змінити формат миротворчої операції на цивільну міжнародну місію під мандатом ОБСЄ. Боєприпаси і зброя з регіону мають бути повністю евакуйовані, а військовий контингент, який охороняє ці склади, має бути виведений, вважає офіційний Кишинів.

Оазу Нантой, директор проектів регіональних конфліктів кишинівського Інституту суспільної політики, називає конфлікт довкола Придністров’я штучно замороженим геополітичним конфліктом. За його словами, зараз Молдова є регіоном, де конкурує минуле (Росія з її військами та корумпованим авторитарним режимом, який очолює у Тирасполі російський громадянин Ігор Смірнов) із майбутнім – в особі Європейський Союзу, який є привабливішим навіть для людей із лівого берега Дністра.

Оазу Нантой нагадує, що місія Європейського Союзу для підтримки порядку на кордоні з’явилася після того, як було ухвалене рішення у трикутнику Брюссель-Київ-Кишинів, і тому домовленості про консолідацію зусиль України з Росією в регіоні не можуть змінити нічого на гірше.

«Пан Янукович і нова українська адміністрація не можуть порушити цю угоду без того, щоб не ускладнити собі відносини з Європейським Союзом, – каже він. – Вони теж сподіваються отримати від Євросоюзу лібералізацію візового режиму, якісь преференції у комерції, це гра інтересів. Я сподіваюсь, що адміністрація пана Януковича прекрасно розуміє, що якісь необережні обіцянки панові Медведєву можуть спровокувати серйозні проблеми для України у стосунках із Євросоюзом».

«Росія більше не впливає на ситуацію»


Оазу Нантой вважає, що ситуація перебуває «більше під впливом не Росії, а Європейського Союзу».

Нещодавно Катрін Аштон – чільний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки – заявила про офіційну підтримку цілісності Молдови.

Якщо говорити про роль України у питанні Придністров’я, то, на думку молдовського експерта, ситуація непроста, зокрема, щодо контрабанди. «Якщо ми кажемо про контрабанду, то, звичайно, що від цієї контрабанди мають гроші не тільки корумповані політики у Кишиневі, наприклад, але й в Україні, адже порти Одеса, Миколаїв, Іллічівськ дуже сприяють цій контрабанді», – зауважив Оазу Нантой.

Важливим, на думку цього молдовського експерта, є ще один фактор. «Деякі політики в Україні не забувають, – каже він, – що 12 жовтня 1924 року в Харкові було проголошене створення Молдавської автономної соціалістичної республіки у складі України! І вони відкрито кажуть, що Придністров’я – це українська земля. Я бачу, як український посол пан Пирожков дуже методично працює у напрямку консолідації українського етнічного фактору в Придністров’ї».

Від заяви чекали значно гіршого

Український експерт із питань Придністров’я Наталія Беліцер зазначає, що від спільної заяви президентів України і Росії про становище в регіоні очікували «значно гіршого», а те, що пролунало, можна сприйняти з полегшенням.

«Нічого нового не з’явилося, все підтвердили, трохи перейменували переговорний процес. На що треба звернути увагу – це наполегливе таке зауваження, що сторони рівноправні, навіть згадується у тексті республіка Молдова і Придністров’я як рівноправні сторони процесу», – зауважує пані Беліцер.

За її словами, деякі сумніви викликає миротворча операція під егідою ОБСЄ, яку можна зрозуміти таким чином, що це буде після політичного врегулювання що, на думку експерта, аж ніяк не може бути прийнятним (минулого року була досягнута домовленість між президентами Молдови, Росії та Придністров’я про те, що перехід миротворчих сил у регіоні під егіду ОБСЄ станеться тільки після кінцевого врегулювання придністровського конфлікту – ред.).
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG