Доступність посилання

ТОП новини

В Україні буде реєстр старовинних цвинтарів


У Дніпропетровську започаткували проект зі створення єдиного всеукраїнського реєстру старовинних кладовищ. Ініціаторами виступили активісти міжнародної громадської організації «Інститут Україніки».

Як повідомили сьогодні в прес-службі громадської організації, проект має на меті зібрати якомога більше інформації про цвинтарі України XVII-XIX ст.

Активісти об’єднання вважають, що вивчення історії кладовищ – надзвичайно важлива тема, не тільки в меморіальному, а й історико-пізнавальному плані: без вивчення цієї категорії пам'яток неможливо відтворити об'єктивну історію як населеного пункту, так і України в цілому.

«Особливий інтерес, природно, становлять так звані історичні поховання – могили видатних діячів культури, науки, держави, церкви, які складають неминущу славу нації», – зазначають ініціатори проекту.

Усіх небайдужих, котрі володіють інформацією про старі кладовища, яким загрожує знищення, просять звернутися в організацію.

Нинішній проект – не перша для «Інституту Україні» справа з відродження та пошуку старовинних цвинтарів.

Нещодавно активісти організації у рамках проекту «Кладовища України» привели до ладу старовинний цвинтар у Сурсько-Михайлівці на Дніпропетровщині, де вони відшукали й облаштували могилу останнього свідка Запорозької Січі, козака Микити Коржа.
XS
SM
MD
LG