Доступність посилання

ТОП новини

Сексуальний скандал у Туреччині і криза політичної опозиції


Деніз Байкал оголошує про свою відставку з лідер РНП після оприлюднення запису 10 травня 2010 року
Деніз Байкал оголошує про свою відставку з лідер РНП після оприлюднення запису 10 травня 2010 року

Прага – Головна опозиційна сила Туреччини, Республіканська народна партія, опинилася в хаотичному стані через відставку свого лідера Деніза Байкала. Той мусив піти після викиду у турецьких ЗМІ скандального сексуального відео за ймовірної його участі. Тепер на РНП чекає 22–23 травня партійний з’їзд, де партії загрожує розкол, бо всупереч планам прихильників Байкала зберегти свій вплив чи й повернути його на голову партії на лідерство претендує й відомий модернізатор, депутат парламенту Кемаль Киличдароглу.

Після виходу в інтернет скандального відеоролика, де 71-річний голова Республіканської народної партії, як виглядає, розважається у ліжку одного з готелів зі своєю колишньою секретаркою, стало зрозуміло, що хоча б унаслідок сексуального скандалу ослаблена опозиційна сила отримує шанс для оздоровлення.

Через майже два десятиріччя майже незмінного панування Деніза Байкала в найстарішій у країні партії, заснованій свого часу творцем сучасної турецької держави Ататюрком, вона отримала шанс повернутися на шлях модернізації на рівні сучасних політичних вимог, щоб спромогтися протистояти владній нині в Туреччині проісламській Партії справедливості і розвитку з прем’єром Реджепом Тайїпом Ердоганом на чолі.

Реформістські сили Туреччини сподівалися, що з відходом Байкала РНП стане головною реформістською проєвропейською силою на противагу колишнім ісламістам Ердогана.

Чи подолає РНП «байкалізм»?

Чимало експертів, та й самих членів Республіканської народної партії, сумнівається у подоланні на з’їзді опору старої політичної гвардії Деніза Байкала. Один із членів РНП, прихильник реформ у партії, відомий художник Бедрі Байкам каже, що «байкалізм» – це не ідеологія, економічна чи політична, а більше схоже на зусилля Байкала і групи його прибічників будь-що утримати партію у своїх руках.

«Байкалісти» дійсно роблять усе, щоб зберегти свого лідера і його вплив на партію. Вони навіть організували голодування молодих партійців заради повернення самого Байкала. Іншою можливістю мало стати обрання новим головою партії когось відібраного з лав «байкалістів».

Кемаль Киличдароглу оголосив, що кандидуватиме на голову РНП. 17 травня 2010 року
Та їхні плани порушив відомий прихильник реформ у партії Кемаль Киличдароглу, який раптом заявив про свої претензії на лідерство. Але питання в тому, чи має він шанси перемогти у протистоянні зі всесильним Байкалом. Кажуть, що «тінь Байкала над партією надто густа», і без його підтримки досягти успіху на виборах голови партії практично неможливо.

Партія не готова до реформ

Як каже Солі Озел, політичний аналітик зі стамбульського Університету Більґі, у даний час не виглядає, що Республіканська народна партія прямує до реформування. «Імовірно, вони намагатимуться знайти компроміс для керування партією. Немає жодної відомої постаті, яка б була здатна замінити Байкала. Він перетворив партію на своє феодальне володіння, і майже кожен, хто буде голосувати, – його люди. Тут відсутня будь-яка внутрішня демократія», – зауважує політолог.

РНП, яка вважається соціал-демократичною партією європейського зразка, дедалі більше перетворюється на політичну силу світського конгломерату верхів збройних сил і судово-правової системи Туреччини, традиційних «двох стовпів», на яких тримається світський характер турецької держави. Критики звинувачують партію у націоналістичній нетерпимості, зокрема, в шовінізмі щодо курдів, у тому, що вона всупереч своїй офіційній позиції насправді вороже ставиться до Євросоюзу.

Тому експерти вважають, що кардинальна зміна партійного мислення у цій силі навряд чи можлива відразу. В умовах протистояння зі владною партією Ердогана, яка докладає максимум зусиль для отримання конституційної більшості в парламенті, РНП сьогодні не піде на радикальну модернізацію і зміну керівництва без участі Байкала, це буде тривалішим процесом для цієї політичної сили, вважають аналітики. На їхню думку, для цього буде потрібна «внутрішня революція менталітету» в партії, яка триватиме не один рік.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG